Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 30.03.2016. 10:27.

Lukovice - opis

Vrste luka - crveni luk, luk kozjak, bijeli luk

Sve biljke iz porodice lukova liliacea, u koju spada i vlasac, susreću se u najraznovrsnijim biljnim sklopovima: šumama, stepama, nizinskim i alpskim livadama i barama. U toj porodici ima prilično ljekovitih, povrtlarskih i ukrasnih biljaka, industrijski vrijednih. Povrtlarske biljke iste porodice spadaju u rod alliuma.

Kultivirane vrste dijele se u dvije skupine, ovisno o sposobnosti formiranja lukovica:

Biljke koje formiraju lukovice - prema obliku mogu biti okrugle i ovalne, kao što je crveni luk, luk kozjak, ili lukovica ima više češnjeva – bijeli luk (češnjak). Oblik lukovice može biti cilindričan, kao primjerice kod poriluka.

U drugu skupinu spadaju biljke koje formiraju zadebljale lukovice, a to su aljma i luk vlasac. Ove spomenute lukove možemo podijeliti i prema karakteristikama i obliku lišća.

Tako linearno, plosnato, odozdo uglasto, a odozgo malo, nazubljeno, ima bijeli luk; obično linearno lišće ima luk srebrenac, a široko linearno je kod poriluka, dok cilindrično, cjevasto ima crni luk i aljma, a cilindrično, šiljasto i nenabreklo imaju luk vlasac i luk kozjak.

Luk vlasac, uzgoj luka vlasca

Poriluk, opis i korištenje

Izvor: 2778