Biljke i gljive 02.03.2016. 13:59. Zadnja izmjena: 07.03.2016. 13:01.

Ukusni dodatak sendvičima

Za svako jelo umjesto senfa, te ukusni dodatak sendvičima

Biljka potječe iz Perzije kao samonikla biljka, dobro joj odgovara hladniji i vlažniji zrak. Kres salata je jednogodišnja biljka kod koje se za jelo upotrebljava lišće pikantnog okusa ili tek isklijali izdanci. Lišće kresa može se upotrijebiti u svakom jelu umjesto senfa, a osobito može biti dodatak sendvičima.

Sjeme kres salate možete nabaviti u svakoj trgovini sjemenom. Garden cress ili Common cress dobro uspijeva na prozorskim daskama. To je kultura veoma skromnih zahtjeva za rast i moguć je uzgoj u ovim još uvijek zimskim danima a s pojavom prvih toplih dana možete je sijati i u vrtu. Kres za svoj razvitak zahtijeva vlažna, hladna i sjenovita mjesta, zato ga možete smjestiti na sjevernom prozoru ili u zatvoreni negrijani balkon. Optimalna temperatura za uzgoj mora biti 10°C. 

Za sjetvu kresa potreban vam je tanjurić ili kakva slična posuda u koje se na dno stavi nekoliko listića vlažna papirnata ručnika ili vlažne bugačice po kojoj se razbaca sjeme. Na drugi način možete tako posijati da u nisku keramičku ili plastičnu posudicu stavite kompost ili treset. U tako pripremljene posudice na isti način posijte salatu. Nakon sjetve, a i kasnije, supstrat vlažite i držite ga vlažnim sve do nicanja. Glavna prednost kod uzgoja kres salate na ovaj način od onog na papiru je da pri nicanju smeđe ljuske sjemena ostaju u supstratu i tako ih pri pranju nećete morati odstranjivati. Kod biljaka koje rastu na papiru se pri klijanju na kotiledonskim listićima prihvati sjemena ljuska. Posudica posijana na oba načina nakon sijanja mora se prenijeti u tamnu prostoriju i održavati vlažnom do nicanja koje nastupa nakon tri dana na temperaturi od 10°C. Posijanu posudicu dobro je prekriti staklom kako bi se čuvala vlaga.

Kad biljke niknu morate ih odmah staviti na prozorsku dasku. Kod uzgoja temperatura ne smije biti viša od 15°C, a vlaga mora biti stalna. Nemojte nikako biljke držati uz radijator jer topao i suhi zrak smeta salati pa listovi požute. Biljka je spremna za berbu kad naraste na visinu od 12 cm, a to se postigne nakon 25 dana. Ako želite stalno imati kres salatu sijte je svakih 20 dana. Bere se ovako: prstima uhvatite nekoliko listova i pri dnu režite škarama te ostavite da opet naraste pa postupak ponovite.