
Hladno i tamno mjesto
Kako sušiti začinsko bilje?
Većina bilja može se osušiti za zimu. No, kad je god to moguće preporučuje se upotrebljavati svježe. Sušimo ga oko dan ili dva i to obješeno u kiticama ili na mreži pri temperaturi od oko 30 stupnjeva Celzijusa. Zračan kuhinjski ormar ili staklenik prikladna su mjesta za početno sušenje na sobnoj temperaturi.
Začinsko bilje postaje lomljivo i prhko. Osušeni se dijelovi zdrobe, odvoje od pljeve i spreme u posude koje ne propuštaju zrak. Čuvamo ih na hladnom i tamnom mjestu - začinsko i aromatično bilje dobro se čuva i u zamrzivaču, u posudama za led. Dijelovi koje želimo zamrznuti prije se malo prokuhaju, a zatim nasjeckaju i stave u posudice koje se dopune vodom i zamrznu.
Kad se voda smrzne, uzme se iz posude, istrese u najlon vrećice i zatvori. Kockice leda sa začinima ubacuju se cijele u jelo koje se kuha. Morate zapamtiti da začini služe obogaćivanju arome glavnog jela i zato se upotrebljavaju u malim količinama.
Izvor: 2504