Biljke i gljive 02.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 29.04.2016. 09:55.

Gljiva sa ljekovitim svojstvima

Zaštićena jestiva gljiva jelenovo uho

Jelenovo uho (Grifola umbellata) ima tijelo koje se sastoji od debelomesnatog strućka iz kojeg se granaju manje grane u velik grm. Klobuci su centrirani na strućak, mesnati i promjera su od 2 do 3 cm. Na početku su ispučeni, najčesće sa grbicom na sredini, kasnije su otvoreni, da bi se nakraju udubili prema sredini.

Gljiva ima cjevćice koje su bijele boje i spuštaju se prema stručku, koji ima panj i gračice bijele boje. Meso mu je bijele boje, mekano je i ima miris po brašnu.Gljivu je moguće zamijeniti sa jestivom Zečarkom (Grifola frondosa). Zečarka ima malo veće klobuke koji izgledaju kao lepeze, a i stručak im je sa strane (nije na sredini kao kod jelenovog uha). 

Jelenovo uho je izvrsna jestiva gljiva i prava je delikatesa, dok je mlada posjeduje ljekovita svojstva. Raste od ljeta do kasne jeseni u blizini panjeva listopadnog drveća ili na živom korijenu te može narasti do 50 cm. Treba napomenuti da je ovo strogo zaštićena gljiva i njezino branje je zabranjeno te se nalazi na crvenoj listi zaštićenih gljiva Hrvatske.