Biljke i gljive 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 21.04.2016. 10:23.

Uređenje vrta

Stratifikacija žive ograde

Sigurno bi svi željeli da svoju živu ogradu od tuje ili pačempresa sami uzgoje. To su čempresi koji vrlo dobro podnose rez i zato se koriste kao materijali za oblikovanje živica. I jedni i drugi mogu se uzgojiti iz sjemena. Sama sjetva traži malo više truda i znanja.

Sjeme, kao i kod mnogih drugih četinjača, zahtjevna je vrsta i ne proklije ako se odmah po ubiranju posije. Zato mora odspavati “zimski san” ili biti pohranjeno na hladnom nekoliko mjeseci. Ovaj postupak zove se stratifikacija. Stratifikacija se provodi tako da se na dno pliće posude stavi sloj vlažnog pijeska, a zatim tanak sloj sjemena pa opet pijesak i sjeme, sve dok se posuda ne napuni i potroši svo sjeme.

Sjeme tuja i pačempresa je veoma sitno, možete uzeti i one sasvim male posude. Prije same sjetve posudu oko tri mjeseca trebate držati u hladnjaku na temperaturi od 5°C. Povremeno pijesak moramo poprskati vodom. Sjeme prije stratifikacije obavezno držati na suhom mjestu i u nekoj zatvorenoj posudi, ali ga prije stratifikacije namočite u vodu.

Sadnja žive ograde - kako posaditi živu ogradu

Izvor: 2793