Kajkaviana 28.04.2016. 11:07. Zadnja izmjena: 13.08.2016. 10:38.

Međimurski "kokteli"

Ima li razlike između "gemišta" i "špricera" te što je "škropec"?

Sjedite u kafiću i stariji gospodin do vas naruči "špricer". Kad konobar na šank stavi pomiješano vino i mineralnu vodu, mušterija konstatira: "To nije špricer, to je gemišt!" Je li spomenuti gospodin u pravu?

Danas se navedeni nazivi koriste kao sinonimi, međutim, nekad su se oba naziva koristila u specifičnom smislu.

"Špricer" je kod nas te u Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj vrlo popularno piće koje tako nazivamo prema austrijskoj varijanti naziva "G'spritzer" dok isto piće u Njemačkoj zovu "Schorle" ("Šorle"). U zemljama njemačkog govornog područja, gdje je ono i nastalo, špricer i gemišt u suštini znače jedno te isto - bijelo vino pomiješano s karboniziranom vodom, odnosno sa mineralnom ili soda vodom. U Međimurju se, pak, te u nekim drugim dijelovima kajkavskog govornog područja, naziv "gemišt" odnosio na vino pomiješano s mineralnom vodom dok je "špricer" označavao bijelo vino sa soda vodom koja se ispuštala iz za to predviđenih posuda pod pritiskom - danas se takvo posuđe koristi u pripremi koktela.

Iako ovo nije velika razlika, ipak je određena zanimljivost koja upućuje na visoku razinu određenosti u međimurskom nazivlju.

Što pak je, onda, "škropec"? Kao što mu i samo ime govori, to je (obično decilitar) bijelog vina "poškropljen" vrlo malom količinom mineralne vode - samo u svrhu ublažavanja pića kako bi se donekle smanjila kiselost i postotak alkohola.

Najpoznatije "vino za gemište" u nas je bio pušipel (poznat još pod nazivima "moslavac", "šipon", "furmint" te "mosler") koji je postao međimurski brend 2009. godine. Otkad se održava manifestacija "Urbanovo" te posebice Festival pušipela u sklopu "Urbanova", pušipel sve više i više postaje vrhunski vinski brend.

Međimurski vinari okupljeni u udruzi "Hortus Croatiae" koja je uz Međimursku županiju glavni organizator "Urbanova" prepoznali su važnost novih tehnologija i konstantnog usavršavanja u proizvodnji vina zbog čega pušipel ne samo da je postao prepoznatljiv i popularan, već doista kvalitetno vino.

Zanimljiv je put međimurskog vina i vinogorja - od nekadašnje slike "litra i vode" na stolu uz "karteraj", Međimurska vinska cesta postavila je prostor između Mure i Drave na europsku vinsku geografsku kartu. Međimursko je vinogorje tako danas sinonim za mnoštvo vrhunskih vinara koji na relativno malom području postižu velike rezultate.