Kajkaviana 13.06.2016. 13:21. Zadnja izmjena: 19.07.2016. 13:03.

Ulice, četvrti, oranice, šume...

Ima li u vašem selu koji Marof, Štuk, Gornji ili Donji kraj?

Imena međimurskih (i općenito kajkavskih) ulica i kvartova, šuma i oranica nadasve su kreativna, a nerijetko su u njih utkani i djelići povijesti. Mnoga su imena, primjerice, oranica, zadržala naziv nekadašnjeg vlasnika ili su uvjetovana geografskim smještajem ili oblikom; neka su nazvana prema karakterističnoj pojavi prema kojoj ih je bilo lakše upamtiti, a neka su imena poopćena pa postoji više njih u Međimurju i drugim kajkavskim krajevima.

Tako u mnogim selima nalazimo četvrt Marof (Belica, Novo Selo Rok, Sveti Martin na Muri, Donji Pustakovec, Vratišinec, Peklenica, Gardinovec, Palovec...), a i grad Novi Marof u Varaždinskoj županiji. Četvrti su taj naziv dobile upravo stoga što su na tim mjestima nekad bili tzv. marofi, odnosno velika imanja, najčešće vlastelina (od njem. "Meierhof" - imanje, majur, salaš). Na području Sivice i danas zaselak Inkejovica ili Inkejevica nosi naziv prema barunu Inkeyju koji je posjedovao imanja u Sivici, Belici, Gardinovcu i Novom Selu Rok. Do 1948. godine spomenuta je obitelj imala i palaču na mjestu današnjeg društvenog doma u Belici koja je srušena te je na tom mjestu sagrađen prvi zadružni dom na području Hrvatske.

Čest naziv za neke dijelove sela je i "Štuk" koji postoji u Belici i Podturnu te nekim drugim naseljima. Ime dolazi od njemačke riječi "Stück" što znači "komad, dio", a označava dio sela koji je "doštukan", odn. sagrađen je kasnije u odnosu na stariji dio sela. Često se nalazi u blizini "marofa" jer je tu nastambe gradila služinčad i drugo osoblje koje je radilo kod vlastelina na marofu.

Što se tiče oranica, "Špica" je nerijetko ime komada polja koje nije pravilnog, četvrtastog oblika, već se pri jednom kraju zamjetno sužava pa može činiti trokut radi čega ima "špicu".

"Kristuš" (polje u Belici) se tako zove prema "pileku" ili "piljumu", odn. stupiću s likom Krista kakvi su (i s likovima mnogih drugih svetaca) postavljeni na mnogim mjestima kako bi putnici ili radnici koji se vraćaju s npr. polja mogli zastati i pomoliti se.

Šuma "Lipovka" (često i "Lipovke", u množini) dobila je naziv prema brojnim stablima lipe koja su tu nekad prevladavala.

Zanimljivih četvrti ima posvuda. U Svetoj Mariji maštu golicaju Beli Beč i Črna Pešta (pitamo se kakvi su to kontrasti prevladali), u Maloj Subotici stanovnici Benkovca i Jurčevca kategorički će vam odgovoriti "da su oni ne z Sobotice", na ulazu iz Belice u Pribislavec vozit ćete se "čez Lopatke", a ako tražite "Loku", naći ćete je prije pruge u Čakovcu, nakon što prođete Pribislavec.

Međimurski su toponimi vrlo opširna i zanimljiva tema pa vas pozivamo da nam se javite sa svojim primjerima!