Kajkaviana 26.09.2016. 09:30. Zadnja izmjena: 18.01.2017. 10:30.

Iz jezične tiblice

Kako je Porcijunkulovo dobilo ime

Uz početak osmog mjeseca kao dijete vezao sam nekoliko asocijacija: sinjsku alku i prijenos iste na televiziji, potencijalni odlazak na more, kasnije i Dan domovinske zahvalnosti za koji sam, naivan kao što to djeca obično jesu, pokušao shvatiti čemu isti zahvaljuje, te danas jednu od glavnih čakovečkih manifestacija – Porcijunkulovo.

Kam idete?, mi djeca iz kvarta pitali bismo susjede. Na Porcinklovo!, odgovarali bi. Uvijek me zbunjivao taj naziv, naprosto je zvučao strano. Pretpostavljao sam da se tako zove zbog porcija langoša i medenjaka ili gvirca; no, znate li kako je doista nastao taj naziv?

Poznato je da se 2. kolovoza slavi blagdan Gospe od Anđela, u čast njezinu uzašašću koje je bilo popraćeno pjevom anđela. U talijanskoj pokrajini Perugii, kod grada Assisia postoji crkva i franjevački samostan posvećeni Svetoj Mariji od Anđela. Ovdje je sv. Franjo Asiški čuo svoj poziv, a tu je bila smještena i mala kapela nazvana Porcijunkula (Portiuncula).

Crkvica Portiuncula unutar Papinske bazilike Svete Marije od Anđela nedaleko Assisija postoji i danas

Legenda kaže da je kapela podignuta oko 360. godine pod papom Liberijem te da je sadržavala relikvije s groba Djevice Marije. Kako bilo da bilo, u prvim stoljećima kršćanstva židovski su redovnici ovdje sagradili kapelicu koju je u 6. stoljeću, zajedno s malim komadom zemlje, dobio sv. Benedikt. Od tog vremena ovaj komadićak nosi ime Portiuncula što na latinskom znači mala porcija zemlje.

Crkva Marije od Anđela u Los Angelesu, fotografija nastala između 1890. i 1900. godine

Zanimljivo je kako je i američki grad Los Angeles posredno dobio ime prema istoj crkvi. Naime, distrikt koji su utemeljili useljenici pod vodstvom franjevca Junipera Serre nazvan je El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles del Rio de Porciuncula, što znači Gradić naše Gospe, kraljice od anđela od rijeke Porcijunkule (obližnja je rijeka dobila naziv prema gore spomenutoj maloj porciji zemlje), a i lokalna crkva je nosila slično ime. Kasnije je ovaj naziv skraćen u Los Angeles, što znači jednostavno – od anđela.

Crkva prema kojoj je Los Angeles dobio ime, fotografija iz 2011. godine

Na Porcijunkulovu se, kao i na drugim proščenjima, poslužuju langoši i gvirc