Kajkaviana 20.04.2016. 14:12. Zadnja izmjena: 20.04.2016. 23:12.

"Mejaši" / "Gruntovčani"

Legendarne serije koje i danas žive u sjećanjima i citatima publike

"Smo puni jezerač kak jajce dlaki.", "Em narod na se pozabi da pečenka zadiši.", "Kaj ti vume pehaš?", "Ja tuđe dreke nejdem lizati.", "Jen hurmasti je vu stanju više pitati nego sto spametnih odgovoriti."... samo su neke od mudrosti i mudrolija koje i dan-danas kajkavci citiraju iz legendarnih serija "Mejaši" i "Gruntovčani" Krešimira Golika.

Scenarist Mladen Kerstner stvorio je neke od najtrajnijih i najpopularnijih likova kajkavskog folklora. Iako je od prikazivanja obiju serija ("Gruntovčani" su uspješniji nastavak "Mejaša") prošlo više od 40 godina, Cinober, Presvetli, Martin birtaš, Besni, Čvarkeš, Dudek, Regica, Gaber, Pišta lugar i ostali i dalje nastanjuju sjećanje stanovnika Podravine, Međimurja, Zagorja, Prigorja i ostalih kajkavskih krajeva. Brojne gledane reprize dokaz su tome.

Upitani za razlog popularnosti ovih serija, obožavatelji (mahom pripadnici starije populacije iako je prepoznata, pogotovo u novije vrijeme, i među mlađom publikom) navode da je jedna od glavnih značajki "to kaj je sve kaj veliju istina." Navedeni likovi postali su karikature i samo donekle prenaglašeni i iskrivljeni prikazi onih ljudskih karaktera koji su na najupečatljivije i najprepredenije načine vladali hrvatskim selom.

Cinober i Dudek

Ima i drugih serija, filmova i knjiga (npr. "Dirigenti i muzikaši") koji su se bavili navedenom tematikom, ali "Gruntovčani" su djelovali najautentičnije i najoriginalnije istovremeno, uspjevši u sažetim replikama, gestama, radnjama prenijeti mnogo poruka, poroka i poruga.

Babica koja ustaje sa smrtne postelje kako bi nahranila kravice (jer ih nema tko drugi), Dudek koji uvijek izvuče deblji kraj (bilo da se radi o poslu na željeznici, poslu protugradnog raketara, naivnog (u doslovnom I prenesenom značenju) slikara ili podjeli mesa na seoskoj zabavi), Regica koja u svojevrsnoj zamjeni uloga sa svojim mužem Andrijom Katalenićem - Dudekom predstavlja njegovu suštu suprotnost (glasna, zahtjevna, kritična, hiperaktivna i dominantna), dvojac Cinober i Presvetli koji se međusobno nadmudruju kroz cijeli ciklus (bezobzirni, lukavi, prepredeni, arhetipovi škrtaca u književnom svijetu, sebični i egocentrični), najčešće na Dudekov račun... predstavljaju mikrosvijet kajkavskog sela.

Mjesto radnje u seriji, Gruntovec, izmišljeno je selo koje se nadograđivalo na postojeći Sigetec u Podravini u kojem danas postoje rijetki tragovi snimanja. Svjedoci produkcije svode se na održavanje manifestacije Gruntovčijada, još uvijek nerazvikane te na pokoju tablu sjećanja, poput one na rodnoj kući Mladena Kerstnera u Ludbregu.

Kako bilo da bilo, vjerujemo da se teško zaboravlja pogled Martina Sagnera / Dudeka kad razočaran, uvijek iznova nasamaren, sam sebi mrmlja "Isusek, Isusek, kaj bu mi ve Regica rekla..."

"Isusek, Isusek, kaj bu mi ve Regica rekla?"