Kajkaviana 31.05.2016. 11:26. Zadnja izmjena: 18.01.2017. 10:35.

Iz jezične tiblice

Prežgona, cusrava ili zamusik juha?

Sve nabrojene su zanimljive, ali moram priznati da mi je potonja vjerojatno najviše ostala u sjećanju, pogotovo prvi put kad sam naletio na izraz. Bilo je to na izmaku osamdesetih, u vrijeme kad je perifernim ulicama sela samo povremeno proletio pokoji automobil što je značilo da smo se mogli igrati i na ulici bez straha.

Trčali smo tako s jednog kraja na drugi, u blizini je bilo igralište na kojem su redovito prevladavali naši tragovi. Nekoliko sam puta pao i izorao teren raznim dijelovima tijela. Stignem kući, a na pragu čeka majka s nezadovoljnim izrazom lica i samo prokomentira: "Zamusik juha v loncu se kuha!". Zbunjen, upitam: "Mama, a kaj morem i ja probati?"

Majka se samo nasmije i odgovori: "Ti si jo več probal! Idi se operi i za stol."

Tih je godina "zamusik juha" bila dječji standard jer kući nismo dolazili sve dok se nismo "zamusali" od glave do pete. Kad smo ipak pristigli doma, često nas je dočekala jedna od druge dvije spomenute varijante prave domaće juhe. Nekad okarakterizirane "juhama za sermoke", ova jela danas nose poseban pečat proteklih vremena.

Prežgona juha tako se zove zbog toga što se pravi s preprženim brašnom. Međimurci su općenito voljeli "žgane" stvari - od tradicionalnih "kuruznih žgonci" do "žganjarenja" domaće žganice...

Cusrava ili susrava juha slična je prežganoj, osim što uz njezine sastojke sadrži još i izmućkana jaja. Po tome je i dobila naziv - naime, kad se jaja dodaju pri kuhanju, formiraju svojevrsnu "mrežicu" koja izaziva dojam da juha "curi" kroz jaja, a izraz "cusravo" doslovno znači "rupičasto" ili drugom riječju, "ljukjasto".

Kod nas su obje juhe još uvijek u opticaju, doduše, u ponešto obogaćenoj varijanti, no najbolji okus i dalje ima zamusik!