Kajkaviana 20.01.2017. 13:42. Zadnja izmjena: 24.01.2017. 12:06.

Povijesne četvrti Čakovca

Si znaju de su Buzovec, Globetka, Vojni vrtovi, ali de je vragu Belačica?

Povijesni kvartovi Čakovca nekad su bili jasno razgraničeni te je svaki stanovnik prvenstveno osjećao pripadnost svojem selu, kako su ih nekad nazivali (neka od njih to su i bila te su kasnije inkorporirana u Grad, poput (Gornjeg) Pustakovca, što objašnjava zašto danas postoji samo Donji Pustakovec). Danas su neki više, a neki manje poznati, no točne granice više nisu u potpunosti definirane pa postoji prijepor oko činjenica gdje koja gradska četvrt počinje, a gdje završava.

Ovome doprinose i neusuglašene karte, slični nazivi za razne lokacije (dobar primjer za ovo su tzv. gmajne kojih ima u svakom selu u Međimurju, no postoji i službeni istoimeni kvart) te neznanje ili krivo prenošenje starih podataka.

Čakovečki kotarevi su kotar istok (na području istočno od Svetojelenske ceste do Pošte, uz Dom Hrvatske vojske, istočnom stazom u Perivoju Zrinskih i nadvožnjakom do željezničke pruge te sjeverno od željezničke pruge, kako kaže službena stranica Grada Čakovca), jug (na području južno od željezničke pruge, od Kalničke ulice na istok, tako da Kalnička ulica ne ulazi u područje ovog gradskog kotara) te zapad (na području zapadno od Kalničke ulice, s time da Kalnička ulica ulazi u područje ovog gradskog kotara, preko nadvožnjaka, istočnom stazom u Perivoju Zrinskih, uz Dom Hrvatske vojske do HPT-a, uključujući Svetojelensku cestu od Bolnice prema Šenkovcu).

Valja napomenuti da Čakovec službeno ima 7 kvartova (Centar, Jug, Buzovec, Sajmište, Globetka, Martane i Špice), no mi smo uzeli u obzir i povijesne podjele koje starosjedioci još uvijek koriste.

Četvrti za koje su dobro definirane granice jesu one koje ulaze u kotar jug: Buzovec (jedan kraj je kod istoimene željezničke postaje te ide do igrališta NK-a Sloga, obuhvaća Buzovečku i okolne ulice istočno od Preloške ulice), Pustakovec (četvrt koja se kreće od Slogina igrališta prema obilaznici, uključuje ulicu Milke Trnine, na zapadu ograničena ulicom Putjane), Putjane koja se sastoji od istoimene duže ulice, Martane koja također uključuje istoimenu ulicu, a ograničena je ulicama Putjane i Josipa Bedekovića (koja se nastavlja na ulice Antuna Mihanovića, Tomaša Goričanca i Buzovečku) i Travnik koji je nekad uključivao Travničku ulicu, dok danas to ime nosi u novije vrijeme izgrađena četvrt u okolici bivšeg Betexa.

Nakon što iz smjera Belice prijeđete Pribislavec, prva četvrt prije pružnog prijelaza je Loka (dolazi od povijesnog naziva Luke). Na nju se nastavlja četvrt Špice koja ide uz područje nekadašnjeg vojnog kompleksa. Nakon prelaska pruge prva ulica desno je Istarska. Produžite njome u smjeru bolnice i doći ćete do ulice ZAVNOH-a koja s okolicom čini četvrt pod nazivom Vojni vrtovi (nekadašnji Zverinjak); dio Vojnih vrtova preklapa se s kvartom Špice koji se nastavlja na Dolnje Trate.

Četvrti Globetka pripadaju područja oko Hotela Park, prema Gradskim bazenima, Nedelišću te šumi Globetka. Za Belačicu nalazimo nekoliko različitih podataka, ali najrelevantniji izvor govori o području od Sajmišta prema Pribislavcu. Ovo potvrđuje i dokument (Uvjeti korištenja i zaštite) skinut sa službenih stranica Grada Čakovca na kojem je Belačica ucrtana na području današnjih ulica Republike Italije te Rudolfa Steinera (gdje su smješteni današnji BAT i Unimer).

Čakovečki sejem ne nalazi se u kvartu Sajmište, već kod Fazanerije

Kvart Sajmište relativno je poznat: u nj su smješteni prostori oko Stare vage i Pilke. Za Gmajnu je situacija nešto kompliciranija; naime, tako su se nazivale sljedeće lokacije: od Bolnice prema Mihovljanu, područje kod Loke prema Livadarskoj, odn. Sajmišnoj ulici, područje od Poljske ulice prema Strahonincu, područje od Globetke prema Šenkovcu, i još nekoliko njih. Ovo ne čudi znamo li da je gmajna naziv koji je označavao zajednički općinski pašnjak. Gorespomenuti dokument potvrđuje ovaj podatak te je na njemu ucrtano nekoliko gmajni: jedna koja se nastavlja na Buzovec te se nalazi između Buzovečke ulice i potoka Trnave, druga između Loke i Sajmišne ulice itd. Isti dokument donosi imena još nekoliko manje poznatih područja kao što su Fazanerija (između čakovečkog sejma i tamošnje Veterinarske stanice) na koju se nastavlja Melinišće (istočno od Fazanerije prema Pribislavcu / Štefancu).

Međimursko veleučilište nalazi se uz četvrt Loka, kraj jedne od gmajni; zemljište kompleksa s druge strane dira Sajmište

Kvart Centar odnosi se na Perivoj Zrinskih (zapadno počinje kvart Globetka) i područja Franjevačkog trga, Trga Republike, Ulice Ruđera Boškovića (Sudske), uključuje i Visoku učiteljsku školu (južno počinje Buzovec); na sjeveru ide do ulice ZAVNOH-a, Tome Masaryka i Ivana Mažuranića, a na istoku do Pilke, odn. ulice Aleksandra Schulteissa.

Vrlo skoro će niknuti i novi kvartovi, možda će se u idućih 20 - 30 godina Čakovec spojiti s još pokojim naseljem. Ukoliko u međuvremenu imate saznanja koja nam nedostaju, ne ustručavajte se nam javiti u komentarima.