Kućni i drugi savjeti 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 24.06.2016. 09:47.

Blagdanski ukras

Božićnu pšenicu najbolje je zasijati između 4. i 13. prosinca

Božićna pšenica sije se od sv. Barbare do sv. Lucije. Pšenicu možete posijati u razne plitke posudice koje će biti ukras vašeg bora. Na pšenicu nalijte vodu i pustite je da preko noći nabubri. Višak vode sljedeće jutro ocijedite. Uzmite plitku posudu na dno koje stavite debeo sloj vate, mekan kuhinjski papirnati ubrus, tanak sloj pijeska ili zemlje. O tome na što ćete posijati pšenicu sami odlučite.

Kad ste u posudu stavili npr. sloj pijeska, na njega posijte nabubrenu pšenicu u tankom sloju. Želite li da vam pšenica brzo nikne, stavite je kraj radijatora, odnosno izvora topline. Pijesak vlažite svaki dan, sve dok pšenica ne isklija i lijepo zazeleni. Pšenicu maknite u nešto hladniju prostoriju i dalje zalijevajte umjereno. Kad pšenica naraste oko 10 cm, možete je podrezati.

Ako ste kod sjetve na sredinu stavili čašicu, možete je izvaditi i na Badnjak u njezinu sredinu staviti svijeću. Želite li da pšenica što dulje ukrašava kuću, sve do sv. Tri kralja, imajte je u svijetloj i hladnoj prostoriji. Zalijevajte je da se ne osuši, a opet ne previše, da ne opljesnivi. Božićna je pšenica simbol života.

Izvor: 2747