Kućni i drugi savjeti 21.05.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.07.2016. 10:51.

Spava vam se?

Savjeti za povećanje budnosti

Mnogi ljudi za sebe kažu da nisu "jutarnji tip" jer se ujutro nikako ne mogu razbuditi. Koja je tajna "jutarnjih tipova"? Od kud im toliko energije odmah ujutro nakon ustajanja? Ako želite barem malo više energije nego do sada u rane jutarnje sate, trebate se pridržavati nekih pravila. Prvo je bitno da prije odlaska na spavanje ne jedete nikakvu hranu.

Zabranjen je i alkohol i sokovi. Vodu slobodno pijete. Prije odlaska na spavanje morate se pripremiti za spavanje. Barem sat vremena prije odlaska na spavanje pokušajte se smiriti i opustiti. Tada više nema gledanja filmova ili surfanja po internetu. Možete čitati knjigu ili meditirati ili se opustiti u ugodnoj kupki uz smirujuću glazbu.

Prije spavanja prozračite sobu, a kad se spremate u krevet, obavezno pogasite sva svjetla i sve uređaje koji bi vas mogli ometati.

Razbudite se i povećajte energiju


Ujutro odmah nakon što se probudite, protegnite se. Možete vježbati određene vježbe ili samo protegnuti sve mišiće. Na taj način ćete potaknuti cirkulaciju i povećati energiju. Prije nego bilo što pojedete, popijte barem jednu čašu vode.

Tako ćete razbuditi i pokrenuti organizam. Jutarnja kava vas može razbuditi, ali nemojte pretjerati jer previše kave će vam samo oduzeti energiju. Ako niste ljubitelj kave, pojedite jabuku.

Ona će vas postepeno razbuditi i vrlo je dobra za zdravlje. Kako bi održavali budnost, tijekom dana pijte dosta vode.