Kućni i drugi savjeti 01.08.2017. 10:14. Zadnja izmjena: 01.08.2017. 10:15.

Par savjeta

Kako spriječiti napade i ugrize dosadnih komaraca

1. OTPUHNITE IH!

Gotovo svaki povjetarac komarcima otežava let. Ako možete odabrati blago vjetrovito mjesto za ljetni izlet, to i učinite. Uključite ventilatore u kući - oni će ih otjerati! Samo zadržite protok zraka usmjeren na donji dio vašeg tijela - komarci obično lete jako blizu tla kako bi izbjegli vjetar, tako da usmjeravanje snage ventilatora prema dolje blokira njihov pristup.

2. NOSITE ČVRSTO PLETENU ODJEĆU

Komarci ne mogu prodrijeti u odjeću koja ima vrlo uske tkanje. Mnoga sintetička vlakna - osobito atletska odjeća visoke tehnologije - imaju tendenciju da budu čvrsto utkana tako da komarci ne mogu proći. Svaka odjeća koja nudi zaštitu od sunca također će imati dovoljno čvrsto tkanje da blokira ugriz komaraca.

3. NOSITE SVIJETLE BOJE!

Komarci koriste vid kad traže izvore hrane tijekom ljetnih sati. Tamne boje njima se bolje ističu se i privlače ih, ali svijetle boje manje su atraktivne za njih.

4. ŠTO JOŠ ODBIJA KOMARCE?

Komarci će bježati od limuna, limunske trave, citronele i matičnjaka. Limun prerezan napola sa zabodenim klinčićima i oguljeni češnjak tjeraju komarce pa ih postavite po kući, kao i mješavina jabučnog octa i nasjeckanog peršina. Komarci ne vole ni miris lavande, a protiv njih možete se zaštititi i ako posadite u prostoru u kojemu boravite ili koristiti pripravke od metvice, bosiljka, neven, majčine dušice, kadulje, ružmarina, tamjana...

5. KAD STE VANI

Ako namjeravate dulje boraviti na otvorenom, zapalite nekoliko grančica ružmarina i kadulje, a možete ih ubaciti i u žar roštilja. I neven odbija komarce pa njegov cvijet utrljajte u kožu ili upotrebljavajte nevenovo ulje.