Kućni i drugi savjeti 09.04.2019. 08:32. Zadnja izmjena: 09.04.2019. 08:33.

Pripreme

Kako ukrasiti dom za Uskrs?

Pripreme za Uskrs već su u tijeku, a osim planiranja koja će se hrana tog dana naći na stolu, tijekom ovih blagdana možete svoj dom prigodno urediti raznim dekoracijama koje ćete sami izraditi i tako stvoriti poseban blagdanski ugođaj i istaknuti čari Uskrsa.

Koke za tegle

Na internetu pronađite slikicu kokoši i isprintajte više njih ili ako ste daroviti nacrtajte je sami i obojite. Osim kokoši, možete iskoristiti i neki drugi motiv poput zeca ili pilića. U bojanju neka vam pomognu vaši najmlađi ukućani.

Zelenim ukrasnim papirom napravite drške na koje ćete nalijepiti obojane koke i druge sličice. Ukrase ubodite u zemlju teglama sa cvijećem u vašoj kući.

Na drške možete staviti i ukrašena jaja.

Tradicionalno farbanje jaja

Za tradicionalno bojanje jaja potrebna su vam jaja, ljuske (omot) od luka, razni listovi i cvjetovi biljaka, stare najlonke, mast i vata.

Na svako jaje prislonite jedan ili dva lista ili cvijeta, primjerice djeteline, maslačka i slično. Nakon toga stavite ih u najlonku koju prethodno narežete na komade, dobro zategnite i zavežite krajeve ili pričvrstite gumicom tako da list ili cvijet ne bi pao. U veći lonac prvo stavite ljuske od luka, a zatim na njih jaja. Sve skupa prelijte vodom i stavite da se kuha. Kada voda provrije, kuhajte jaja u ljuskama luka oko 10 minuta. Kada su jaja skuhana, izvadite ih iz lonca i prelijte hladnom vodom. Skinite najlonku i dekoraciju i vidjet ćete kako ste dobili jedinstven dekorativni otisak na uskršnjim jajima.

Uskršnja jaja premažite vatom sa malo masti kako bi dobila visok sjaj.

Bezbroj pisanica

Obojite veći broj jaja na već navedeni tradicionalan način, ali i  flomasterima, vodenim bojama i raznim ljepljivim šljokicama.

Najvažnije je da se zabavite i uživate, bojajte jaja sa djecom i prepustite se mašti. Na jaja pištoljem s vrućim ljepilom zalijepite šarene trakice i pisanice objesite na grane u dvorištu ili po kući na viseća svjetla.

Pisanice možete staviti i u košarice na suhu travu i tako napraviti lijepe dekoracije za uskršnji stol.

 

1- Ukrasi za tegle s cvijećem

2- Tradicionalno bojenje jaja

3- U bojenju neka vam se pridruže i najmlađi

4- Ukrašavanje šljokicama

5- Uljepšajte grane u dvorištu

6- Bojanje jaja

7a,7b- Uskrsna kombinacija cvijeća i jaja