Kućni i drugi savjeti 06.07.2017. 07:39.

Savjeti za jeftino ljetovanje

Kako uštedjeti za ljetovanje, kako jeftino ljetovati i najbolje iskoristiti godišnji odmor

Ljeto je i vrući dani, svi razmišljamo o moru i ljetu provedenom na nekoj od prekrasnih plaža, no bojimo se kako si ove godine vrlo vjerojatno to nećemo moći priuštiti. Cjelokupna financijska situacija vrlo je loša, srednji sloj se izgubio i sve je manje onih koji si mogu priuštiti i jednodnevni odmor, a da ne spominjemo ljetovanje od desetak dana. Četveročlanoj obitelji potrebno je oko 6000kn za prosječni štedljivi odmor od tjedan dana bez pretjeranog uživanja, za neke je to dvomjesečna ili tromjesečna plaća, prema tome – teško će biti odvojiti za ljetovanje, no svakako potrebno se početi pripremati puno ranije.

Uštedom kroz nekoliko mjeseci i odvajanjem od plaće, možemo uštedjeti barem da si priuštimo mali odmor od svakodnevnog stresnog načina življenja. Nikako nemojte odustati zbog financijske situacije, ukoliko zaista želite uživati potrudite se kako bi si to mogli priuštiti i na neki način se nagraditi.

Jeftino ljetovanje uz malo odricanja i planiranje


Ljeto, odnosno godišnji odmor možemo provesti negdje na moru bez obzira na tešku financijsku situaciju, no potrebno je malo odricanja i planiranja. Isplanirajte nekoliko mjeseci unaprijed cijelo putovanje – kada krećete, koliko mislite ostati, te koliko novaca u prosjeku će vam biti potrebno. Naravno, ovisno o vašim financijskim mogućnostima, ljetovanje možete provesti na Hrvatskoj obali, u Hrvatskom zagorju, lici ili negdje van granica lijepe naše. Ljetovanje izvan turističke sezone (prije 15.07. i poslije 28.08.) može biti i 50% jeftinije.

Uštedite dodatno


Provjerite što od potrebnih stvari kao što su odjeća, obuća, ručnici, kreme za sunčanje, i ostalo, imate kod kuće od prošle sezone kako nebi nepotrebno trošili novac. Skupi hoteli sa 4 ili 5 zvjezdica ne moraju biti jedina garancija ugodnog odmora, potražite jeftiniji privatni smještaj ili se raspitajte kod svojih rođaka ukoliko netko posjeduje kuću ili vikendicu na moru. Još jedan savjet kako uštedjeti je da cijelo putovanje i ljetovanje oragnizirate sami bez agencija koje se time bave, kako biste dodatno uštedjeli za neke druge stvari. Odlučite se krenuti na put sredinom tjedna kada nema gužvi i pripazite da ne preopteretite svoje prijevozno sredstvo kako bi bila manja potrošnja goriva.


Za one avanturističkog duha preporuča se najjeftinija opcija ljetovanja – kampiranje, gdje uz povoljnu cijenu možete uživati u prekrasnoj netaknutoj prirodi.