Kućni i drugi savjeti 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 01.04.2016. 09:10.

Kako zavezati kravatu

Znate li koji sve načini vezanja kravate postoje?

Koliko ste puta došli u situaciju da idete na nekakvu svečanu večeru ili poslovni sastanak, pipremili ste odjelo cipele, košulju, ali imate problem sa kravatom – neznate ju zavezati. Postoje male tajne i trikovi vezanja koji nisu nimalo komplicirani ukoliko ih dobro proučite i ispraksirate se. Postoji nekoliko vrsta i načina vezanja, a koji od njih ćete odabrati ovisi isključivo o vama i o tome što će bolje izgledati na vašu odjevnu kombinaciju.
Kravata je modni odjevni predmet i simbol profinjenosti, kultiviranosti i moći. Nose je većinom muškarci, ali u posljednje vrijeme postaje sve veći odjevni hit i kod žena. Kod odjevanja pripazite na to da bude u skladu sa košuljom i odjelom kako umjesto profinjenog izgleda nebi dobili suprotni efekt.Za vezanje kravate ostavite si dovoljo vremena kak bi izgledala uredno i pravilno zavezana. Pomoći si možete i tako da stanete ispred ogledala, a ujedno možete vidjeti i dali je kravata dovoljne dužine odnosno do ruba remena ili 1 centimetar ispod, u svakom slučaju bolje da je mrvicu duža nego krača.

Savjeti kako zavezati kravatu


Windsorski čvor - to je najčešće vezani čvor, malo ga je teže i kompliciranije svezati, a izgleda kao slovo V. Ovako vezani čvor idealan je ako kravatu morate nositi cijeli dan zbog toga što je udobnije i manje grubo od ostalih čvorova. Vodite brigu o tome da ako je kravata široka i sam čvor će ispasti veliki.
Poluwindsorski čvor - ovaj čvor je nešto između jednostavnog i običnog windsorskog. Može se nositi i lijepo izgleda bez obzira na ovratnik i neće izgledati neuredno.
Jednostavan čvor - najjednostavniji i najučestaliji čvor, ali ukoliko se ne zaveže dobro i ako se dugo nosi može se opustiti i neće uredno izgledati.
Eldredge čvor – ovo je jedinstven i rijedak način vezanja, sliči pletenici, a pristaje uz jednostavnu odjevnu kombinaciju koju dodatno podiže.
Trostruki ili trinity čvor – još jedan rijedak i vrlo kompliciran, ali isplativ način vezanja. Pristaje muškarcima bilo koje dobi i u bilo kojoj kombinaciji jer upravo svojim izgledom privlači dovoljnu pažnju.


Prilikom odabira čvora vezanja potrebno je obratiti pažnju i na oblik ovratnika odnosno ako je ovratnik širi i čvor bi trebao biti veći, zatim na visinu muškarca jer su uži čvorovi pogodniji za više muškarce, te na ono što je trenutno moderno.