Kućni i drugi savjeti 10.11.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 12:19.

Stan ili kuća?

Prilikom odabira i kupnje nekretnine ne nasjedajte na razne trikove

Za početak bilo bi dobro znati što zapravo jest nekretnina – nekretnina je čestica zemljine površine zajedno sa svim objektima koje ta čestica sadrži, što znači da ako kupujete stan kupujete i dio zemljišta na kojem je taj stan sagrađen, a ako kupujete katastarsku česticu zajedno sa njom postajete vlasnik svega što se na njoj nalazi, odnosno što je sagrađeno, bez obzira je li sva dokumentacija valjana ili nije.


Prije nego što se odlučite za kupnju nekretnine, razmislite o svojim financijskim mogućnostima, provjerite koje su vam mogućnosti za podizanje kredita i imate li ih uopće, no svakako razmišljajte i o varijanti da se ne zadužujete, odnosno ne dižete kredit ukoliko imate drugih rješenja. Ovo je veliki korak u koji nikako ne biste smjeli ulaziti nepromišljeno ili prebrzo, radije si uzmite vremena, stavite sve na papir, proučite kakva je situacija na tržištu,  hoće li to biti isplativa investicija,odnosno kupnja, tek kada to sve uzmete u obzir možete odlučiti želite li kupovati ili ne.

Kako odabrati i odlučiti se za kupnju nekretnine


Kada ste sigurni da želite kupiti kuću ili stan, za početak odaberite barem okvirno lokaciju. Želite li kuću u gradu ili van grada, stan u centru, na trećem ili četvrtom katu – odluka je isključivo na vama, no računajte na svoje osobne potrebe i da se sve što vam je sve bitno nalazi u blizini vašeg budućeg doma. Kod odabira i traženja kuće ili stana mogu vam pomoći i agencije koje se time bave , one će vam duplo olakšati posao jer imaju uvid u sve što se trenutno prodaje, pa nećete sami morati tražiti stan.

Nakon što ste odabrali lokaciju gdje biste željeli živjeti, provjerite koje se nekretnine prodaju te svu dokumentaciju vezanu uz gradnju, uporabnu dozvolu, vlasništvo ili nasljedništvo i povijest nekretnine. Nakon što ste pronašli kuću ili stan na željenoj lokaciji i sa svom valjanom dokumentacijom, prije kupnje potrebno je dobro proučiti stanje u kojem se nalazi, najbolje bi bilo u razgledavanje povesti i nekog građevinskog stručnjaka koji bi bolje mogao procijeniti stanje objekta. 

Nikako nemojte nasjedati na razne trikove i prebrzo odlučivati o kupnji, sve pomno i pažljivo proučite jer je to jedna vrlo važna i skupa investicija u kojoj nisu dozvoljene pogreške.