Kućni i drugi savjeti 18.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Motivacijsko pismo-kako napisati motivacijsko pismo

Motivacijsko pismo je dokument koji se prilaže uz biografiju, odnosno CV kod prijave za posao.
Pravila za pisanje motivacijskog pisma zapravo i nema, no postoji nekoliko smjernica kako ga pravilno napisati i predati. Ono nije obavezno kod predavanja CV-a, odnosno za posao se možete prijaviti i bez njega, no zasigurno će pomoći i biti dodatni plus za dobivanje posla.
Cilj motivacijskog pisma je da u njemu istaknete sve svoje dodatne kvalitete koje niste upisali u CV-u, a koje bi vam mogle pomoći da poslodavac odabere baš vas. U životopis dopišite da je poslan još jedan dodatni dokument kojega ispišite na A4 formatu papira, te ga priložite sa svom ostalom potrebnom dokumentacijom za prijavu.
Motivacijsko pismo ne smije biti dosadno, sa predugačkim uvodom, neka ono bude zanimljivo za čitanje i orginalno. Nemojte pisati samo o sebi i svaku rečenicu započinjati sa “ja”, za početak napišite nekoliko rečenica o svojim sposobnostima i vještinama koje su prilagođene poslu za koji se prijavljujete, a nakon toga napišite nešto vezano za tvrtku u koju se prijavljujete, npr. kako bi riješili neki problem ili slično.
Napišite motivacijsko pismo gramatički točno i sa stilom, u gornjem lijevom uglu napišite svoje ime, prezime, adresu i kontakt. Naslov stavite “ Motivacijsko pismo”, te započnite rečenicu sa “Poštovani”. Pišite kratko i orginalno, jedino tako možete nekome ostati u pamćenju i kao favorit za posao.