Kućni i drugi savjeti 22.03.2016. 12:46. Zadnja izmjena: 01.04.2016. 09:10.

Uskršnji običaj

Obojite pisanice prirodnim i domaćim sastojcima

Na litru vode dodajte 800 g nasjeckanog povrća. Želite li ružičaste pisanice, ciklu izrezanu na komade stavite u litru zagrijane vode te dodajte dvije žlice octa. Dolijete li malo soka od brusnice, dobit ćete intenzivnu crvenu. Za žute pisanice postupak je isti, samo umjesto cikle rabite narančinu koru.

Za nebeskoplave pisanice nasjeckajte glavicu crvenoga kupusa, prelijte litrom vode i prokuhajte te izvadite kupus i dodajte jaja. Grejp pomiješan sa žlicom octa obojit će jaja u nježnoljubičastu boju.

Kelj, špinat i blitva 
za zelene pisanice 

Za nježnu, svijetlozelenu boju pisanica napravite otopinu od kelja, špinata, blitve, koprive i peršinova lista. Jaja obojena prirodnim bojama imaju mat površinu, a želite li im dodati sjaj, premažite obojenu ljusku vatom namočenom u jestivo ulje.

Izrežite motive sa salveta pa ih zalijepite na jaje

Kuhana jaja možete ukrasiti i raznobojnim ukrasnim papirnatim vrpcama koje ste prethodno oblikovali u spiralu te motivima sa salveta. Nježno istucite bjelanjak te premažite njime ljuske kuhanih jaja. Izrežite cvjetove, leptiriće ili druge šarene motive sa salveta te ih oprezno stavite na ljusku premazanu jestivim ljepilom od bjelanjka te ostavite da se osuši.

Luk

Ljuske luka pisanicama daju lijepu i toplu crvenkasto-smeđu boju. Skinite vanjsku ljusku s crvenog luka i stavite je u vodu te u njoj skuhajte jaja. Kad su gotova, maknite ih s vatre te ih ostavite da odstoje u vodi. Za tamnocrvena jaja tradicionalno se rabe ljuska luka te žlica octa. Ako plavo jaje kratko prokuhate u ljuskama luka, dobit ćete ljubičasto.

Začin jajima daje žutu, ali i narančastu boju

Pisanice će u žuto obojiti kurkuma. Istresite kurkumu u vodu, prokuhajte, dodajte šećer i potom ubacite kuhana jaja. Ostavite ih da odstoje preko noći da ljuska upije boju. Stavite li ih u boju od kurkume, jaja obojena lukom postat će narančasta.

Čipkasta jaja uronite u jestivu boju

Skuhajte jaja, omotajte ih komadima čipke od umjetnih vlakana jer se ispod pamučne čipke boja razlijeva. Dobro zategnite čipku te je fiksirajte gumicom. Jaja “odjevena” u čipku uronite u prehrambenu boju. Nakon što izvadite jaja iz boje, pažljivo skinite čipku te osušite pisanice i premažite ih uljem ili komadićem slanine.

Izvor: Sanja Rapaić