Kućni i drugi savjeti 10.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 12.07.2016. 10:01.

Želite imati predivnu okućnicu?

Savjeti za lijepo uređene okućnice

Ako ste od onih koji imaju sreću da uz unutarnji stambeni prostor posjedujete i par kvadrata vrta ili okućnice, potrudite se da vam i vani bude ugodno i lijepo. Svoju okućnicu zamislite kao još jednu dodatnu prostoriju koju ćete držati urednom i ugodnom jer ćete u njoj zasigurno provoditi puno slobodnog vremena, pogotovo u ljetnim mjesecima. Nema ničeg ljepšeg nego kad dođete kući s posla, sjednete u hlad i opustite se uz cvrkut ptica.

Kako bi mogli uživati u ovakvoj prirodnoj harmoniji potrudite se urediti vašu okućnicu na vama najbolji mogući način. Osim za vas i vaše opuštanje, vrt ili okućnica mogu vam poslužiti za druženja i roštiljanje s prijateljima, a privlačit ćete pažnju i prolaznicima te možda nekome dati ideju i poticaj da napravi nešto takvo i sa svojim vrtom. U Hrvatskoj se u zadnje vrijeme puno radi na moderniziranju i uređenju, pa se pogled na zapuštene vrtove i okućnice polako mijenja i poprima svjež i uredan izgled.

Korisni savjeti za uređenje okućnice


Zima je vrijeme kada se ne radi po vrtu i oko kuće pa neka vam to bude idealno vrijeme kada ćete napraviti plan kako ćete na proljeće urediti vanjski prostor. Sve ovisi o veličini i o tome koliko prostora imate za urediti. Razmislite i o svojim financijskim mogućnostima kako bi mogli vidjeti koliko novaca imate na raspolaganju. Odlučite li se za neke promjene, nikako nemojte pretjerivati i mjenjati cjelokupni dojam vrta, biti će financijski skupo, a trebat će i vremena da priroda prilagodi.

Ako imate mali prostor, neka vas to ne ometa u planovima. I na malim površinskim prostorima možete napraviti svoju oazu mira, samo je bitno da sve dobro isplanirate. Jedna od opcija je da postavite pločice gdje će biti mala blagovaona na otovrenom a okolo posijete travu i zasadite pokoji cvijet, bit će romantično i opuštajuće.

Kod izduženih vrtova ne dozvolite da dobijete dojam hodnika, napravite više malih cjelina, svaku cjelinu osmislite zasebno, tako ćete dobiti raznovrsnu atmosferu. Ako ne volite kositi travu, djelomično je zamijenite šljunkom ili betonskim pločama, drvene staze prekrasno izgledaju, ali su jako zahtjevne za održavanje.

Stvorite veličnstven i primamljiv prizor svog vrta malim jezercem, te posadite zanimljive vodene biljke. Uređenje vam neka bude zabavno, pokušajte svaku ideju koja vam padne na pamet realizirati i stvoriti, ali pazite da sve bude sa ukusom i stilom.