Kućni i drugi savjeti 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 08.08.2016. 23:32.

Ptice u vrtu

Što je vrt prirodniji i raznolikiji, pticama je privlačniji

Mnoge se pjevice vrlo dobro osjećaju u vrtovima, a ako, osim nekolicine vrabaca, u okućnici nema drugih ptica, to je zato što se pretjeralo u "izložbenom" izgledu vrta. Što je vrt prirodniji i raznolikiji, pticama je privlačniji. Ne treba vrt zbog ptica izgledati zapušteno, ali dobro je barem u jednom dijelu ostaviti nešto granja, neki grm ili neobrezani dio živice, pa će ptice ne samo oživjeti vrt, nego i pomoći u borbi protiv štetnih insekata.

Sjenica npr. u neprekidnom cjelodnevnom skakutanju neumorno uništava štetočine, pa će u samo nekoliko sati očistiti ružičnjak od nametnika. Da bi se ptice naselile i udomaćile u vrtu treba im gusti zimzeleni grm ili onaj s plodom, sjemenkom ili bobicom. One će tu sagraditi gnijezdo, a dok leže na jajima ne treba ih ometati, čak ni one koje se inače ne plaše čovjekove blizine, jer će napustiti gnijezdo.

Zaštitare i prijatelje ptica radovat će podatak da ptičji svijet čini oko 8600 vrsta s više od 100 milijardi ptica. One, dakle, ukupnim brojem višestruko nadmašuju čovječanstvo. Sve ptice, a osobno pjevice, čovjeku su na korist i radost, ukras su njegova svijeta i zato ih vrijedi privlačiti u svoj vrt, okućnicu, u okoliš, brinuti o njima i sprečavati njihovo uništavanje.

Izvor: 2094