Kućni i drugi savjeti 02.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 01.04.2016. 09:10.

Najbolje je razgovarati s psihologom

Zaboravljate li određene riječi ili često tražite stvari?

Moj inače dobar prijatelj uspješan poslovni čovjek i erudita tužio mi se da se nikako ne može sjetiti riječi "autoritet" i hijerarhija, te da je u par navrata došao u nezgodan položaj bezuspješno pokušavajući naći zamjenu za te proshibirane riječi. Znao sam da ima problem u odnosu sa svojim isuviše strogim ocem kome se bezuspješno pokušavao dokazati. Rekao sam mu da ove riječi najvjerojatnije povezuje s ocem u smislu "autoritativan roditelj i hijerarhiski odnos u porodici", te budući da se nalazi u sukobu s njim te kombinacije potiskuje. Neka pokuša vezati svaku od tih riječi s nečim drugim. Kao npr. "crkva-hijerarhija ili auto-autoritet" rezultat je bio iznad svakog očekivanja. Kada bi se sjetio prvog dijela odmah bi mu izronile i te famozne riječi te ih je mogao upotrebljavati u svakoj prilici.

Za treću vrstu omaški gubljenja stvari, možda je zgodan primjer, slučaj jedne profesorice engleskog jezika koja mi je došla u ordinaciju tužeći se da se nadopustivo dugo sprema na posao tražeći gotovo do posljednjeg trenutka knjige koje je trebala ponijeti ili zadaćnice koje je ispravila, pa odjevne predmete što je trebala obući izjurivši "pet prije dvanaest iz stana". To ju je toliko opterećivalo da se svaki dan počinjala spremati sve ranije očito je da ona svoj posao nije voljela, a to nije željela sebi priznati.

Rezimirajmo na kraju. Omaške su rezultat dva suprotna poriva. Jedan je podsvjestan i on remeti ono što želimo reći, napisati, pronaći, sjetiti se. Obično je u suštinskom odnosu prema poremećenoj namjeri i sadrži protivljenje, neko popravljanje ili dopunu, te namjere. Omaške nisu znak bolesti i lako se rješavaju razgovorom sa psihijatrom ili psihologom.

Izvor: 1921