Kućni i drugi savjeti 04.04.2020. 14:56. Zadnja izmjena: 04.04.2020. 14:56.

Zaštitite svoje ljubimce

Savjeti za brigu o kućnim ljubimcima tijekom epidemije

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu poziva građane da se pridržavaju svih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite te da brigu za svoje kućne ljubimce prilagode propisanim mjerama. 

Tijekom šetnje s ljubimcima nemojte se družiti s ostalim vlasnicima, počistite izmet vašega psa te redovito održavajte higijenu ruku. Ako u vašoj blizini poznajete starije osobe koje imaju psa, ponudite im pomoć prilikom šetnje i nabave hrane za ljubimce, uz pridržavanje svih mjera prevencije.

Upozoravaju i sve osobe koje su u samoizolaciji da ne vode svoje ljubimce u šetnju te da s njima ne odlaze u trgovine za kućne ljubimce i veterinaru. Također, savjetuje se svim vlasnicima kućnih ljubimaca koji žive sami da unaprijed dogovore skrb za svoje ljubimce u slučaju da moraju u izolaciju.

Budući da su mnoge ustanove koje pružaju veterinarske usluge, ograničile svoj rad samo za hitne slučajeve, mole vlasnike kućnih ljubimaca da izbjegavaju rizične situacije i preveniraju zdravstvene probleme. Tijekom šetnje uvijek nadzirite pse i vodite ih na povodniku, ne dopuštajte im da tijekom šetnje konzumiraju hranu, vodu i strane predmete kao ni da dolaze u kontakt s divljim životinjama. Nastojte spriječiti da se taru o vanjske površine i predmete. Nemojte hraniti ljubimce ostacima vaše hrane i hranom za ljude te držite kante za smeće pokrivenima. Koristite zaštitu od vanjskih i unutarnjih nametnika te u dogovoru s veterinarom nastavite davati propisanu terapiju. Preporuča se da psima, ako je potrebno, nakon šetnje operete šape sapunom i vodom, uz obvezno obilno ispiranje i sušenje ručnikom. Naravno, ne zaboravite i na svoje ruke. 

Nemojte koristiti različita sredstava za čišćenje i dezificijense na psećim šapama jer mogu uzrokovati nadražaj i upalu kože, ali i dišne i probavne smetnje. 

Hitna stanja kućnih ljubimaca zbog kojih je nužno potražiti pomoć veterinara su:

  • povraćanje i proljev koji traju dulje od 24 sata ili se pojavljuju uz opću slabost;
  • traume;
  • poteškoće s disanjem;
  • naprezanje prilikom mokrenja;
  • otrovanje;
  • proširenje i zavrnuće želuca (nadimanje psa, često s neproduktivnim pokušajima povraćanja);
  • problemi tijekom porođaja;
  • epileptični napadaji;
  • kolaps ili gubitak svijesti;
  • hitna oftalmološka stanja i jake alergijske reakcije. 

Prije odlaska veterinaru kontaktirate telefonski i provjerite na koji je način organizirana skrb za pacijente. Pridržavajte se i pravila ustanove koja se odnose na nove režime dovođenja pacijenata i čekanja na pružanje usluge.

Izvor: koronavirus.hr