Tradicija i dekoracija
Sijanje božićne pšenice za sv. Luciju
Nemojte zakasniti i ne posijati božićnu pšenicu koja se tradicionalno sije na dan sv. Lucije, 13. prosinca. Do Božića ona izraste 20 cm, a ako je viša, možete je malo poravnati škarama i zavezati trobojnicom. Za sijanje uzmite nisku posudu promjera 20 cm, ali to može biti i izdubljena tikva ili kakav ukrasni tanjurić.
Dno posude možete napuniti vatom, zemljom ili krep papirom. Dakle, površinu prema želji prekrijte pšenicom, njeno zrno ima dovoljno hranjiva za dvadesetak dana. Na početku nekoliko dana zrna treba stalno vlažiti, ali zrna ne smiju plivati jer je za nicanje potreban kisik, a može doći i do pojave truleži i plijesni.
Pšenica najbolje klija na temperaturi od 15 stupnjeva Celzija, zato se posuda mora držati na početku na sobnoj temperaturi. Osim temperature, važno je da bude na svijetlom mjestu.
Izvor: 2902