Kućni i drugi savjeti 04.12.2017. 07:50. Zadnja izmjena: 04.12.2017. 07:51.

Savjeti za kupovinu putem interneta

Zaštita potrošača prilikom online kupovine

EU zakonodavstvo pruža zaštitu potrošačima prilikom kupovine putem interneta od trgovaca sa sjedištem u drugoj zemlji EU, Islandu ili Norveškoj. 
Prije kupnje pročitajte opće uvjete prodaje jer se pretpostavlja da ste ih kupnjom proizvoda prihvatili. U slučaju spora, trgovac se može pozvati na njih iako su napisani na stranom jeziku. Uvijek provjerite kako se koriste vaši osobni podaci i to učinite prije narudžbe proizvoda. Nakon što se potvrdi narudžba, ugovor se smatra zaključenim. Spremite i isprintajte potvrdu narudžbe i provjerite da li je točna vaša elektronička adresa. Imate pravo, ne navodeći razloge, otkazati narudžbu u roku od 14 radnih dana od zaprimanja narudžbe te vratiti proizvod. Trgovac vam je dužan vratiti novac u roku od 30 dana. Možda ćete ipak morati platiti troškove slanja robe natrag trgovcu. Neke narudžbe nećete moći otkazati poput iznajmljivanja automobila, hotelskih rezervacija i kupnje putnih karata. 

Ukoliko naiđete na probleme prilikom prekogranične kupovine Europski potrošački centar Hrvatska pruža savjete i osigurava besplatne informacije potrošačima o načinu prekogranične trgovine, te vam ujedno, u slučaju kršenja prava pomaže u rješavanju prekograničnih sporova i pritužbi.

Izvor: List Međimurje, 4.12.2017.