Piće i hrana 20.12.2016. 11:08. Zadnja izmjena: 20.12.2016. 13:09.

Blagdanski keksi

Bakini krhki kolačići mogu se izrezivati u razne oblike pomoću modli

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 200 g hladnog maslaca
  • 100 g sitnog kristalnog šećera
  • srčika pola mahune vanilije
  • natrgana korica pola limuna
  • prstohvat soli
  • 2 jaja

Postupak:

Brašno istresemo na radnu površinu i na nju rasporedimo komadiće hladnog maslaca. Dodamo šećer, sredinu mahune, limunovu koricu i sol. Sve zajedno mijesimo dok se maslac ne poveže s drugim sastojcima. Dodamo jaja pa ih brzo umiješamo u tijesto. Oblikujemo kuglu ili kvadar, omotamo folijom i stavimo u hladnjak na najmanje 1 sat.

Tijesto razvaljamo na obrašnjenoj površini na 2 - 3 mm debljine te modlama izrezujemo oblike prema želji (zvjezdice, polumjesece, čovječuljke...). Lim obložimo papirom za pečenje te na nj polažemo izrezane kolačiće. Pečemo u pećnici na 180 stupnjeva 8 - 10 minuta.

Još vruće kekse iz lima pokupimo lopaticom ili kuhačom. Blagdanske kolačiće po želji posipamo šećerom u prahu ili ih poškropimo čokoladnom glazurom. Može ih se i premazati marmeladom te dva po dva sastaviti.

Savjet: svi sastojci moraju biti hladni i precizno izvagani.