Blagdanski keksi
Bakini krhki kolačići mogu se izrezivati u razne oblike pomoću modli
Sastojci:
- 400 g brašna
- 200 g hladnog maslaca
- 100 g sitnog kristalnog šećera
- srčika pola mahune vanilije
- natrgana korica pola limuna
- prstohvat soli
- 2 jaja
Postupak:
Brašno istresemo na radnu površinu i na nju rasporedimo komadiće hladnog maslaca. Dodamo šećer, sredinu mahune, limunovu koricu i sol. Sve zajedno mijesimo dok se maslac ne poveže s drugim sastojcima. Dodamo jaja pa ih brzo umiješamo u tijesto. Oblikujemo kuglu ili kvadar, omotamo folijom i stavimo u hladnjak na najmanje 1 sat.
Tijesto razvaljamo na obrašnjenoj površini na 2 - 3 mm debljine te modlama izrezujemo oblike prema želji (zvjezdice, polumjesece, čovječuljke...). Lim obložimo papirom za pečenje te na nj polažemo izrezane kolačiće. Pečemo u pećnici na 180 stupnjeva 8 - 10 minuta.
Još vruće kekse iz lima pokupimo lopaticom ili kuhačom. Blagdanske kolačiće po želji posipamo šećerom u prahu ili ih poškropimo čokoladnom glazurom. Može ih se i premazati marmeladom te dva po dva sastaviti.
Savjet: svi sastojci moraju biti hladni i precizno izvagani.