Alkoholno piće
Kako napraviti vino od bazge?
Ne preporuča se jesti svježe bobice od bazge, prethodno ih treba prokuhati. U veći lonac stavite 7 litara vode i 2 kilograma šećera te kratko prokuhajte. Zatim ohladite tako da bude mlačno. U mlačnu šećernu vodu ulijte 3 litre orunjenih bazginih bobica i sve ponovo zagrijte gotovo do vrenja (masa se ne smije kuhati).
Kad se ta prekrivena masa ohladi, doda se 2 dag sitno smrvljenog kvasca. Dobro promiješano ulijte u dvije velike staklene posude. Nakon toga se začepi i kroz izvrtan čep provede cijev za vrenje kojom se odvodi ugljični dioksid, a sprečava ulazak bakterija octenog vrenja. Čep i uvedena staklena cijev moraju dobro zatvarati. Na taj način za vrijeme vrenja neće doći insekti.
Vrh cijevi zavežite gazom. U koljenastoj cijevi mora uvijek biti vode, radi sprečavanja ulaska bakterija octenog vrenja. Ako ugljični dioksid isprazni vodu, dolijte drugu. Bitna je jaka temperatura vrenja koja mora biti oko 20 stupnjeva. Hladan podrum nije dobar, pa se može dogoditi da se pretvori u ocat. Sam postupak traje oko 20 dana.
Sada polako pretočite u čiste boce koje spremite u hladan podrum. Rok trajanja im je više godina.
Izvor: 2889