Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 20.06.2016. 13:50.

Komplementarnost okusa

Kakvo vino ide uz ribu, a kakvo uz meso?

Poslužujete li više jela, ne zaboravite da se bijela vina serviraju prije obojenih, mlađa prije starijih, suha prije slatkih, manje kisela prije onih kiselijih, a lagana i svježa prethode punim i jakim vinima. Pored toga, poslužuje se i od manje ka više aromatiziranima te od onih manje alkoholnih prema jačim alkoholnim vinima.

Jedno je od najvažnijih pravila da se uz jednostavnija jela poslužuju jednostavna (stolna) vina, a sto je jelo rafiniranije, i vino mora biti profinjenije. Uz jela od bijelog mesa (i kuhanu ribu) idu bijela, a uz tamna mesa, divljač i pečenu ribu idu tamna vina (crvena i crna).

Kao aperitiv serviraju se pjenušci, suha bijela vina, desertna (prošek), likerska (sherry) i aromatizirana (vermut) vina. Uz plodove mora odgovara bijelo suho vino, uz meso s umacima i ono s roštilja lakša crna vina. S hladnim predjelom, juhom i špagetima možete poslužiti bijelo vino. Uz pečenja od bijelog mesa servira se graševina ili rajnski rizling, ali ako je jelo masnije i vino mora biti jače. kiselije - npr. sivi pinot.

Kuhano meso (svih vrsta) traži suho mlado bijelo vino, a jela od divljači najbolja crna vina. Uz slastice idu slatka vina (svih boja i vrsta) i slatki pjenušci. Ipak, uz palačinke, pite i pogače poslužite bijela vina izrazite arome.

Slaganje vina i hrane

Izvor: 2238