Piće i hrana 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 17.10.2016. 09:45.

Bogato blagdansko jelo

Božićni puran s jabukama poslužuje se uz salatu od kiselog zelja s bučinim uljem

Sastojci:

  • puran srednje veličine
  • 2 žemičke
  • hladno mlijeko
  • 2 jaja
  • malo kukuruznog griza
  • puranova krv
  • suha slanina (špek)
  • 1 manji luk
  • sol
  • papar
  • nekoliko jabuka
  • nekoliko krumpira

Postupak:

Nakon što smo purana očistili, nasolimo ga te zašijemo iglom i koncem donji dio tijela kroz koju smo izvadili utrobu i stavimo na stranu da pripremimo nadjev.

Nadjev: uzmemo dvije žemičke (žemljice), namočimo ih u hladno mlijeko i kad se smekšaju pomiješamo u njih dva cijela jaja, vrlo malo kukuruznog griza i puranove krvi koju smo sačuvali.

Isto tako narežemo malo suhe slanine na sitne komadiće te je rastopimo i zapržimo s malo kosanog luka i tome dodamo nadjev sa žemičkama, malo soli i papra i to sve dobro izmiješamo. Ovom smjesom dobro napunimo utrobu purana kroz kožu na vratu koji smo ranije odrezali i to sašijemo te stavimo da se peče, ali ga moramo preliti vrućom mašću ili uljem.

Za vrijeme pečenja pažljivo ga prelijevamo vlastitim sokom i pola sata prije nego mislimo da je pečen stavimo u posudu u kojoj se peče nekoliko cijelih jabuka, da se i one u njegovoj masti ispeku. U drugu posudu spremimo kuhane, oguljene, izrezane krumpire.

Osolimo ih i prelijemo s malo masti od pečenog purana. Lijepo ispečenog purana obloženog jabukama i krumpirima poslužimo uz salatu pripremljenu od npr. kiselog zelja s bučinim uljem.

Mudre misli i izreke

Pečena purica

Sir ementaler

Recept za božićni kruh

Čokoladna torta s bananama

Kako napraviti vruću čokoladu

Brownies

Priprema indijskog čaja

Izvor: 2331