Bogato blagdansko jelo
Božićni puran s jabukama poslužuje se uz salatu od kiselog zelja s bučinim uljem
Sastojci:
- puran srednje veličine
- 2 žemičke
- hladno mlijeko
- 2 jaja
- malo kukuruznog griza
- puranova krv
- suha slanina (špek)
- 1 manji luk
- sol
- papar
- nekoliko jabuka
- nekoliko krumpira
Postupak:
Nakon što smo purana očistili, nasolimo ga te zašijemo iglom i koncem donji dio tijela kroz koju smo izvadili utrobu i stavimo na stranu da pripremimo nadjev.
Nadjev: uzmemo dvije žemičke (žemljice), namočimo ih u hladno mlijeko i kad se smekšaju pomiješamo u njih dva cijela jaja, vrlo malo kukuruznog griza i puranove krvi koju smo sačuvali.
Isto tako narežemo malo suhe slanine na sitne komadiće te je rastopimo i zapržimo s malo kosanog luka i tome dodamo nadjev sa žemičkama, malo soli i papra i to sve dobro izmiješamo. Ovom smjesom dobro napunimo utrobu purana kroz kožu na vratu koji smo ranije odrezali i to sašijemo te stavimo da se peče, ali ga moramo preliti vrućom mašću ili uljem.
Za vrijeme pečenja pažljivo ga prelijevamo vlastitim sokom i pola sata prije nego mislimo da je pečen stavimo u posudu u kojoj se peče nekoliko cijelih jabuka, da se i one u njegovoj masti ispeku. U drugu posudu spremimo kuhane, oguljene, izrezane krumpire.
Osolimo ih i prelijemo s malo masti od pečenog purana. Lijepo ispečenog purana obloženog jabukama i krumpirima poslužimo uz salatu pripremljenu od npr. kiselog zelja s bučinim uljem.
Izvor: 2331