Blagdanski desert
Božićni kruh pripremamo sa suhim voćem i začinima!
Sastojci:
- 20 kg brašna + za posipanje za lim
- 3 dag kvasca
- 10 dag šećera
- 5 dl mlijeka
- 5 dag maslaca + za lim
- 1 žličicu soli
- 35 dag suhih šljiva bez koštica
- 10 dag suhih krušaka ili jabuka
- 35 dag suhih smokava
- 20 dag sušenih marelica
- 8 dag ušećerene narančine korice
- 20 dag krupno narezanih oraha
- 20 dag grožđica
- naribana korica 1 naranče
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice anisa
- 1/2 žličice mljevenih klinčića
- 3 žlice šljivovice
- 1 žutanjak za premazivanje
Postupak:
Najprije suho voće nasjeckajte pa dodajte naribane i ušećerene korice, orahe, začine i grožđice te zalijte šljivovicom. Za tijesto namrvite kvasac u mlako mlijeko, umiješajte malo brašna i žličicu šećera. Neka na toplome uzlazi pola sata.
Umiješajte preostalo brašno i šećer, otopljeni maslac i sol, neka na toplome uzlazi da se obujam udvostruči. Promijesite, umiješajte nasjeckano suho voće i jos malo mijesite. Oblikujte dva valjka i ostavite ih na toplome da uzlaze pola do tri četvrt sata.
Premažite ih žutanjkom i pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva, zatim smanjite na 180 i pecite jos 50 - 65 minuta.
Izvor: 2331