Praznični jelovnik
Božićni voćni kruh je ukusan blagdanski desert koji će mirisom ispuniti vaš dom
Sastojci:
- 10 dag badema
- 12,5 dag suhih marelica
- 12,5 dag suhih krušaka
- 25 dag suhih smokava
- 10 dag gorke čokolade
- 10 dag grožđica
- 20 dag lješnjaka
- 2 omota ušećerenih trešanja
- 3 jaja
- 17,5 dag šećera
- 1 omot vanilijeva šećera
- 12,5 dag brašna
Postupak:
Bademe oparite i ogulite, marelice, kruške, smokve i čokoladu krupnije nasjeckajte, a grožđice operite i osušite pomoću cjediljke. Bademe, sušeno voće, čokoladu, grožđice, lješnjake i ušećerene trešnje izmiješajte.
Jaja, šećer i vanilijev šećer pjenasto umutite kuhačom i dodajte brašno. Tu smjesu izlijte na voće i sve oprezno izmiješajte pa stavite u dugi oblik obložen masnim papirom i pecite otprilike 70 minuta na 160°C, a onda još pola sata ostavite u isključenoj pećnici.
Tad voćni kruh izvadite iz oblika i ostavite da se posve ohladi, a onda ga zamotajte u alufoliju i preko noći ostavite u hladnjaku.
Izvor: 2229