Piće i hrana 09.02.2019. 22:33. Zadnja izmjena: 09.02.2019. 22:33.

Topli čaj

Čaj od đumbira ublažava prehladu, grlobolju i virozu

Đumbir je bogat vitaminom C, magnezijem ali i drugim mineralima i mnogi ga preporučuju piti zimi jer ublažava prehladu, grlobolju i virozu odnosno druge sezonske bolesti.

Čaj od đumbira je ukusan, egzotičan i pikantan, a može se piti topao i ohlađen. Preporučena dnevna doza je pola litre odnosno dvije šalice dnevno.

Za pripremu čaja potrebni su vam đumbir, limun i med. Možete koristiti svježi đumbir ili đumbir u prahu.

Pripremite vrh đumbira tako da ga operete i ogulite te ga naribate na tanke komadiće. Trebat će vam jedna čajna žličica za jednu šalicu čaja. Ako nemate ribež, nasjeckajte pomoću noža na što tanje komadiće. U šalicu stavite nasjeckani đumbir i prelijte s dva decilitara kipuće vode. Pričekajte pet minuta, zatim procijedite i odvojite đumbir od čaja. Po želji dodajte limun i med.