Piće i hrana 15.09.2017. 09:03. Zadnja izmjena: 15.09.2017. 09:04.

U vrtu

Cikla - hrana i lijek: Bogata mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama

Cikla se danas nalazi u svakom vrtu. Mnogi su je već pripremili za zimu kao salatu, dok se kod mnogih nalazi uskladištena u podrumu. Cikla u sebi sadrži željezo, bakar, kalij, kalcij, jod, fosfor, sumpor, antocijan koji je antikancerozum, ugljiikohidrate, biljne masti, biljne bjelančevine i vitamine B1, B2, C i P. Iz svega toga vidimo koliko je ona važna u našoj ishrani. U cikli se nalazi antocijanin koji djeluje protiv tumora tako da sok sirove cikle zbog visokog postotka željeza obnavlja i aktivira crvena krvna tjelešca, pa njihov hemoglobin prima više kisika i bolje opskrbljuju tkiva kisikom, pri čemu se tumorske stanice smanjuju.

Cikla normalizira prenizak krvni tlak, liječi gripu u početku, leukemiju, oštećenje tijela od rengenskog zračenja te utječe na rad živaca i mozga. Nekih propisa kod uzimanja cikle nemamo jer je često jedemo kao salatu, no vrlo je bitno da se zna da se svakako uzima u sirovom stanju, kao salata ili sirov sok koji se pije u gutljajima 1/2 litara na dan zatim 1/4 do dva mjeseca nakon ozdravljenja. Za vrijeme epidemije gripe treba preventivno piti sok od sirove cikle. Kuhana cikla kao lijek nema nikakvu vrijednost. Ako nastružete sirovu ciklu, dodate malo soka od limuna, malo peršinova lišća, nešto samljevenog kumina ili anisa, čisti krv, pomaže aktivnosti jetre, potiče na rad žučni mjehur, jetru i želudac, koristi kod prehlade i trajne promuklosti, pospješuje mokrenje i izlučuje mokraćnu kiselinu.

Cikla se za zimu priprema tako da se narezana na tanke ploške prelije vinskim octom i zaveže u staklenke ili narezana stavi u glinenu posudu. Prelijte je vodom, nakon osam dana procijedite i dobit ćete slatko-kiseli sok pun vitamina i ostalih tvari. Naribanu ciklu možete preliti i vrhnjem i dodati joj zelene salate.