
Desert s irskim štihom
Čokoladna Guinness torta je slatko - gorki spoj čokolade i tamnog piva!
Sastojci za biskvit:
- 250 mL Guinness piva
- 250 g maslaca
- 100 g tamne čokolade za kuhanje
- 75 g tamnoga, gorkoga kakaa za kolače (nezaslađeni)
- 225 g šećera
- 2 jaja
- 180 g kiselog vrhnja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 275 g oštrog brašna
- pola vrećice praška za pecivo
Na laganoj vatri otopite maslac narezan na kockice u Guinnessu. Potom dodajte u tu tekuću vruću smjesu (koju ste prethodno maknuli s vatre) čokoladu narezanu na komadiće, kakao i šećer te neprestano mješajte metlicom sve dok se čokolada i šećer ne rastope, a smjesa ne postane homogena. Ostavite smjesu da se malčice ohladi. U drugoj dubljoj posudi metlicom istucite jaja s kiselim vrhnjem i ekstraktom vanilije. Dodajte ohlađenu tekuću smjesu s pivom i čokoladom i dobro promiješajte.
Potom dobro umješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo te dobro izradite smjesu za biskvit metlicom i pritom pripazite da vam se ne stvore grudice. Smjesu izlijte u okrugli kalup za tortu (promjera 28 cm) obložen papirom za pečenje, a pećnicu prethodno zagrijte na 180° te pecite biskvit 40-ak minuta. Pripazite da vam ne zagori biskvit jer je po sebi već jako taman, gotovo crn, ali iznutra mora biti mekan i sočan. Pečeni biskvit dobro ohladite te ga izvadite iz kalupa.
Sastojci za kremu:
- 2 jušne žlice šećera u prahu
- 400 g milerama
- 100 mL slatkog vrhnja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Mileram pomiješajte sa šećerom i ekstraktom vanilije. Slatko vrhnje istucite mikserom u čvrsti šlag te dodajte u smjesu s mileramom. Lagano spatulom izradite homogenu kremu te je nanesite (slobodno nemarno) na pečeni ohlađeni biskvit. Prije posluživanja tortu dobro ohladite.