Sočan desert
Čokoladna torta s bananama je desertni kolač bogat kremom
Pripremite za biskvit:
- 10 dag maslaca + za kalup
- 15 dag čokolade za kuhanje (najmanje 55 posto kakaa)
- 6 jaja
- 2 vanilin šećera
- 12 dag šećera
- 15 dag brašna i za kalup malo soli
Za kremu:
- 4 dl slatkog vrhnja
- 20 dag gorke čokolade (najmanje 60 posto kakaa)
- Dodaci:
- 4 banane
- malo limunovog soka
- 1 dl maraskina ili nekog drugog likera za natapanje
- čokoladne strugotine za ukras
Postupak:
Za kremu je najbolje dan ranije izmiješati na pari 2 dl vrhnja s natrganom čokoladom da bude gusta. Neka očvrsne u hladnjaku, stavite na najmanje dva sata. Za tijesto na pari miješajte maslac s natrganom čokoladom da se sve otopi. Miješajte obje vrste šećera sa žutanjcima da dobijete gustu svijetlu masu u koju umiješajte smjesu čokolade i maslaca.
Istucite čvrsti snijeg od malo posoljenih bjelanjaka te primiješajte smjesi žutanjaka, pa nakraju dodajte brašno. Ulijte u namašten i pobrašnjen kalup. Pecite 35 - 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih strupnjeva. Ohlađenu tortu prerežite vodoravno dvaput i sva tri lista navlažite likerom.
Ogulite banane, narežite ih na štapiće, nakapajte limunovim sokom da ne potamne i poslažite u krugove na dva lista torte. Miješajte mikserom kremu iz hladnjaka da postane glatka i sjajna. Istucite preostalo slatko vrhnje i primiješajte kremi.
Naštrcajte između banana listove torte, poslažite i namažite kremom. Ukrasite čokoladnim strugotinama.
Izvor: 2331