Piće i hrana 12.08.2016. 11:52. Zadnja izmjena: 12.08.2016. 12:12.

Torta Amelie

Čokoladna torta s kremom od vanilije i glaziranim kruškama

Čokoladna podloga:

  • 100 g šećera
  • 140 g maslaca
  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 340 g tamne čokolade
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žličice ruma

Maslac koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi i šećer potrebno je dobro istući mikserom da dobijete vrlo prozračnu kremastu smjesu. Potom dodajte šest žumanjaka postepeno u smjesu s maslacem lagano miješajući mikserom. Čokoladu otopite na parnoj kupelji (tzv. bagna maria) te je dodajte smjesi zajedno sa ekstraktom vanilije i rumom. Još jedanput dobro sve sastojke dobro izmiksajte.

U drugoj posudi od šest preostalih bjelanjaka i prstohvata soli izradite mikserom snijeg. Ova mala količina soli pomoći se da snijeg postane čvrst, ali će i dodatno naglasiti okus čokolade. Smjesu s čokoladom i snijeg od bjelanjaka lagano pomiješajte špatulom i ostavite mirovati 10 minuta.

Smjesu potom izlijte u okrugli kalup za torte obložen papirom za pečenje. U prethodno zagrijanu pećnicu stavite peći čokoladnu podlogu na 180° oko 30 minuta. Smjesa će se pri pečenju napuhnuti, no kad se ohladi, stvorit će reljef s malim rubovima koji će držati kremu od vanilije.

 

Chantilly krema (krema od vanilije):

  • 300 mL slatkog vrhnja
  • 2 mahune vanilije
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

U visoku posudu ulijte slatko vrhnje te mu dodajte sjemenke vanilije koje ste prethodno izvadili iz mahuna i ekstrakt vanilije. Mikserom izradite meku kremu i njome pokrijte dobro ohlađenu čokoladnu podlogu.

Glazirane kruške:

  • 2 - 3 tvrđe kruške
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žličica limunovog soka
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica ruma
  • + preostale prazne mahune vanilije od kreme

Kruške ogulite, prerežite na pola, izvadite sjemenke te poprskajte limunovim sokom. Maslac otopite na tavi i na njega stavite polovice krušaka. Posipajte šećerom, polijte ekstraktom vanilije i rumom te dodajte mahune vanilije u tavu.

Povremeno polijevajte kruške nastalom tekućom karameliziranom smjesom (pripazite da vam se kruške ne zalijepe za tavu) sve dok kruške malo ne omekšaju te ne poprime blagu žutu boju. Ostavite ih da se dobro ohlade.

Čokoladnu podlogu s chantilly kremom posipajte gorkim kakaom te slažite polovice krušaka na kremu. Tortu ukrasite orasima i svježom mentom.