Ukusan ukras
Čokoladna uskrsna jaja za vazmeni blagdanski stol
Sastojci:
smjesa za kuglice:
- 240 g bademovog maslaca
- 6 žlica maslaca sobne temperature
- 100 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera "Dolcela"
- 100 g izmrvljenih amaretti keksića ili nekog drugog keksa
- 250 g tamne čokolade za kuhanje
- 50 g bijele čokolade
- prehrambene boje u prahu
- ukrasi od fondanta ili šećera
Priprema:
U zdjeli za miješanje pjenasto izmiksajte oba maslaca, dodajte šećer u prahu i vaniliju. Ispočetka miješajte polako, dok se šećer ne umiješa, potom povećajte brzinu. Smjesa bi trebala biti jako gusta, ako ne bude, slobodno dodajte još malo šećera u prahu. Na kraju špatulom dodajte izmrvljene amaretti keksiće.
Dobivenu masu grabite žlicom i ovalno rolajte između dlanova, ako vam se čini da vam je smjesa mekana, stavite je u hladnjak na 30 min. Obilkovana jaja slažite na pladanj obložen papirom za pečenje i stavite u zamrzivač na 10 – 15 min da se dobro stisnu.
U međuvremenu otopite čokoladu. Bijelu podijelite u manje posudice, pa ju obojite željenom bojom ili jednostavno sve ostavi bijelo. Rashlađena jaja natopite čokoladom i slažite ponovno na papir za pečenje. Pustite da se čokolada stegne. Na kraju jaja išarajte obojenom čokoladom i ukrasite ukrasima od fondanta ili šećera.
Ova jaja mogu stajati tjedan dana na sobnoj temperaturi, a u hladnjaku dosta dugo; možete ih i zalediti.