Piće i hrana 30.12.2016. 10:40. Zadnja izmjena: 30.12.2016. 12:18.

Slatki blagdanski recept

Čokoladni tartufi mogu se praviti sa ili bez alkohola ili kave, a stajati i mjesec dana!

Sastojci:

  • 400 g tamne čokolade
  • 115 g maslaca
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice alkohola (konjak, liker od naranče, rum, liker od badema) ili jake crne kave

Za posipanje:

  • 3 čajne žličice kakaa
  • čajna žličica šećera u prahu
  • mljevene nesoljene pržene pistacije
  • bademov krokant

Postupak:

Na pari stopimo čokoladu s maslacem. Vrhnje zagrijemo posebno, gotovo do vrenja, te ga uz stalno miješanje polako dodajemo u čokoladnu mješavinu.

Dolijemo alkohol ili kavu (ako tartufi budu namijenjeni djeci, ovaj dio izostavimo) i ohladimo. Stavimo u zamrzivač da se smjesa stvrdne.

Stvrđenu smjesu oblikujemo u kuglice koja valjamo u mješavini kakaa i mljevenog šećera, u mljevenim prženim pistacijama ili bademovu krokantu. Možemo oblikovati šarene tartufe ili se može upotrijebiti samo jedna vrsta posipa. Smjesa se na toplom lako otopi pa je opet na neko vrijeme vratimo u zamrzivač da se ohladi, zatim nastavljamo.

Tartufe čuvamo u hladnjaku, upotrijebimo ih u roku od tjedan dana. Ako kuglice ostavimo u zamrzivaču, mogu stajati i do mjesec dana.