Piće i hrana 24.06.2016. 13:30. Zadnja izmjena: 27.09.2016. 09:12.

Slobodna Kuba! Cuba Libre!

Cuba Libre je osvježavajući koktel pogodan za vruće ljetne večeri!

Sastojci:

  • 5 cL bijelog ruma
  • 1cL svježeg soka limete
  • 12 cL kole (najbolje Coca-cole)
  • režanj limete za ukras

Priče o nastanku ovog koktela variraju. Nema sumnje da je izumljen u Havani na Kubi početkom 20. stoljeća (1901. ili 1902. godine). Domoljubi koji su branili Kubu u Španjolsko - američkom ratu (i kasnije, migranti koji su izbjegli američku Prohibiciju) redovito su miješali rum i kolu te nazdravljali ovom karipskom otoku, no svaka veća rumska kuća (Bacardi, Havana Club i dr.) donosi svoje anegdote o točnom porijeklu.

Ime koktela znači "Slobodna Kuba!". Omjeri sastojaka ovise o varijanti koju se želi napraviti, a mi donosimo standardiziran recept Međunarodne udruge barmena.

Za Cuba Libre trebat će vam tzv. Collins čaša (nazvana tako prema drugom koktelu, Tomu Collinsu) - visoka cilindrična čaša volumena od 300 do 410 mililitara. To je građeni koktel, što znači da se ne miješa u shakeru, već se gradi direktno u čaši iz koje će se i konzumirati. Neke varijante dozvoljavaju da se sok limete i rum najprije izmiješaju u shakeru, uspu u čašu pa se onda dodaje kola.

U čašu dodajte led. Ulijte 5 cL bijelog ruma te 1 cL svježeg soka limete. Promiješajte duguljastom žličicom te nakon toga dodajte 12 cL kole (najbolje Coca-cole). Piće se ne miješa nakon dodavanja kole kako ne bismo pospješili gubitak ugljičnog dioksida. Ukrasite s pola režnja limete.

Mojito

Tom Collins