Recept
Dagnje na žaru
Dagnje su iznimno hranjiva namirnica i odličan dodatak jelima temeljenima na mediteranskoj prehrani. Pokušajte ih na žaru pripremiti u vlastitoj kuhinji. Potrebno vam je tri kilograma, dagnji,100 mililitara maslinovog ulja, 50 mililitara prošeka ili drugog bijelog vina, jedna žlica limunova soka, 50 grama luka, dvije žlice nasjeckanog peršina, pet češnja češnjaka, sol i papar.
Dagnje dobro očistite tako da ih istrljate četkom ili žicom i stavite ih direktno na žar ili na vruću ploču štednjaka. Pecite ih sve dok se u potpunosti ne otvore pa ih prebacite u veću posudu. Maslinovu ulju dodajte prošek, limunov sok, protisnuti češnjak, peršin i sitno narezani luk te, ako je potrebno, posolite i popaprite. Dobro izmiješajte, prelijte preko dagnji i ponovo sve zajedno dobro izmiješajte.