Glavno jelo
Dolaze gosti? Pripremite svinjetinu za 10 osoba...
Imate li goste, veće društvo za koje želite napraviti ukusan obrok, pripremite svinjsko pečenje. Za ručak ili večeru za 10 osoba potrebno vam je oko dvije kile svinjskog buta bez kosti, sol, papar, 50 mililitara ulja, dva luka, dva lista lovora, jabuka, 100 mililitara bijelog vina, grančica ružmarina, malo timijana i nekoliko zrna borovice.
Meso natrljajte solju i paprom i popržite ga na zagrijanom ulju sa svih strana da porumeni te ga stavite u posudu za pečenje i dodajte preostalo ulje, vino, luk, lovor, ružmarin, timijan, borovice i jabuku narezanu na ploške.
Posudu poklopite i pecite oko dva sata u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva. Svinjski but povremeno prelijte sokom od pečenja i pred kraj otklopite i zapecite do rumene boje.