Piće i hrana 09.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 17.08.2016. 12:16.

S mnogo C vitamina

Domaći sirup od limuna

Limun je voće bogato hranjivim tvarima, a sadrži minerale, vitamin C i B6, ugljikohidrate, proteine, masti, magnezij, cink, željezo i druge.

Vrlo visok postotak vitamina C u limunu ima dobar utjecaj na zdravlje, pa se preporučuje učestalo konzumiranje posebno u vrijeme prehlada i gripa.

Želite li stalnu opskrbljenost vitaminom C i ostalim hranjivim tvarima, pripremite od njega sirup kojeg možete konzumirati tokom cijele godine.

Za pripremu vam je potrebno sljedeće:

  • 1,5 kg limuna
  • 15 dkg limunske kiseline
  • 5,5 l vode
  • 4,5 kg šećera


Limun izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom, stavite ga u veliki lonac, zatim dodajte šećer i vodu te ostavite tako da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje da se šećer u potpunosti otopi. Limunsku kiselinu dodajte nakon 24 sata, ovisno o ukusu dodajte više ili manje kiseline, najbolje je da sami isprobate.

Procijedite pripremljeni sirup kroz gazu, tako da ne ostanu komadići limuna. Dobiveni čisti sirup nalijte u staklene boce, čuvajte ga u hladnjaku, a prilikom posluživanja razdrijedite običnom ili gaziranom vodom kao i bilo koji drugi sirup.