Piće i hrana 16.11.2020. 21:23. Zadnja izmjena: 16.11.2020. 21:23.

S domaćim voćem

Jednostavna priprema džema od jabuka

Postoji puno vrsta džemova od raznolikog voća, pa i povrća. Jabuke su bogate hranjivim sastojcima od kojih količina ovisi o načinu uzgoja, stoga su najbolje one koje nisu špricane.

Ugljikohidrati, bjelančevine, masti, šećeri, vlakna, organske kiseline, celuloza, vitamini i minerali samo su neke od hranjivih tvari koje se nalaze u plodu jabuke.

Kako biste ove hranjive tvari unosili u organizam i kada nema svježih plodova koje biste konzumirali, pročitajte jednostavan recept kako možete pripremiti džem od jabuka.
Za pripremu su vam potrebni sljedeći sastojci:

  • 1 kg domaćih jabuka (količinu procijenite ovisno o tome koliko džema želite napraviti)
  • 80 g smeđeg šećera
  • korica limuna i cijeđeni sok
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica ruma
  • 1 žlicica ekstrakta vanilije

Za početak dobro operite jabuke. Ukoliko ima kore koja je oštećena, nju odstranite. Ogulite koru i stavite je u zagrijani lonac, nakon toga stavite i naribane jabuke. Dodajte šećer, koricu i sok od limuna.
Džem se kuha 40-ak minuta stalno miješajući kako ne bi zagorio. Rum, cimet i ekstrakt vanilije dodajte pred kraj kuhanja. Kada stavite jabuke u lonac, ovisno o sočnosti dodajte malo vode ukoliko je potrebno.

Procijedite džem na cjedilo koje ima veće rupice (npr. cjedilo za tjesteninu). Staklene teglice zagrijte te nakon toga napunite pripremljenim džemom, ohladite ih na sobnoj temperaturi i nakon toga vaš domaći džem spreman je za konzumaciju.