Piće i hrana 01.10.2019. 08:56. Zadnja izmjena: 01.10.2019. 08:56.

Prilog mesu

Grašak kao prilog pun proteina, vitamina i minerala

Za prilog mesu pun proteina, vitamina i minerala potrebno vam je 500 grama svježeg ili smrznutog graška, jedna veća mrkva, peršinov list, malo ulja, žličica šećera, žličica mljevene slatke paprike, dvije žlice brašna te sol i vegeta po potrebi.

Mrkvu ogulite i nasjeckajte na tanke ploške te je stavite kuhati u litru posoljene vode. Kad zavrije u vodu sipajte smrznuti grašak, a ako je grašak svježi stavite ga kuhati odmah s mrkvom. Kad grašak omekša procijedite ga. Vodu u kojoj se kuhao sačuvajte.

Na ulju popržite šećer da se blago karmelizira, maknite s vatre i u to naglo istresite grašak i mrkvu. Pomiješajte te pospite sitno sjeckanim peršinom i mljevenom paprikom.

U čaši razmutite brašno s malo hladne vode, pazite da ne bude grudica, a zatim to prelijte preko graška, pomiješajte i vratite na štednjak. U sve to dodajte vodu u kojoj se grašak kuhao onoliko koliko želite da vam jelo bude gusto. Kuhajte još oko 10 minuta. Po potrebi još malo posolite ili dodajte vegete. Jelo poslužite kao prilog pečenom ili pohanom mesu.