Fine štangice
Hamburški kolač može dugo stajati, a najčešće se sprema za blagdane
Za tijesto:
- 30 dag brašna
- 20 dag maslaca
- 12 dag šećera
- 3 žumanjca
Za nadjev:
- 3 do 4 žlice marmelade od marelica
- 4 do 5 bjelanjaka
- 20 dag šećera
- 10 dag ribanih badema
- 5 dag ribanih lješnjaka
- žličica brašna
Postupak:
Maslac se rukama razmrvi u brašnu tako da se dobije jednolična masa; zatim se doda šećer i žumanjci i umijesi se tijesto. Tijesto mora stajati u hladnjaku jedan sat. Nakon toga se razvalja na prst debljine i peče u umjereno zagrijanoj pećnici. Kad je dopola pečeno, tepsija se izvadi iz pećnice i tijesto najprije premaže tankim slojem marmelade.
Na to se stavi nadjev koji se sprema ovako: bjelanci se istuku rukom, ali prije nego je snijeg gotov, dodaje se šećer, ribani bademi i lješnjaci. To se sve dalje tuče nad parom dok smjesa ne postane dosta gusta. Pri kraju se doda žličica brašna. Kad je nadjev gotov, izlije se na tijesto u tepsiju i peče do kraja. Ovaj kolač se tek drugi dan smije narezati na jednake kocke. Pogodan je za konzumaciju nakon 10 do 12 dana.
Izvor: 501