Piće i hrana 23.01.2020. 13:33. Zadnja izmjena: 31.01.2020. 13:42.

Kaj bumo jeli?

Ispeći roštilj za 170 osoba? Čas posla!

I najodvažniji roštilj majstori zastali bi pred izazovom od 70 kilograma mesa za čak 170 gladnih i željnih specijaliteta s roštilja. No, ne i Danijel Naranđa (44), vrsni kuhar s više od 20 godina iskustva u kuhinjama nebrojenih restorana i hotela diljem Hrvatske i inozemstva, a otprije četiri godine i stručni učitelj kuharstva u Srednjoj školi Prelog.

- Na 15 roštilja istovremeno i gotov sam za 2,5 sata, govori Preložanin koji živi u Šenkovcu, kao da je takav gastronomski zahvat nešto što se odradi tek tako, gotovo usput. Naravno da takav ritual okretanja i pečenja mesa zahtijeva izuzetno kuharsko iskustvo, a tu Danijel ima ogromno zaleđe. U kuhinji se počeo kaliti još kao dječak, uz svoje dvije bake – Katarinu, prema čijem receptu i danas slaže negdašnje kelešice i krapce, dok se uz drugu baku Ružu, rodom Ličanku, odvažio na prve kulinarske korake.

- Puno sam boravio uz baku Ružu koja je stalno kuhala domaću hranu, pa sam ja uz nju prao suđe i pomalo kuhao. Prvo jelo skuhao sam u sedmom razredu, to je bio ričet grah s kobasicom, i svi su rekli da je bio odličan, iako ja nisam znao kakav okus mora imati jer sam još bio dijete, prisjeća se Danijel.

Strojarski promašaj

Iako je već tada naginjao svojoj današnjoj struci, upisao je strojarski smjer na želju oca koji je imao tvrtku za proizvodnju plastike. Izdržao je, smije se, pola godine, pa se prebacio u Gospodarsku školu Varaždin i nakon odsluženog vojnog roka odmah se bacio na posao. U Hrvatskoj je prošao kuhinje od kontinenta do otoka Malog Lošinja i Brača, a i u inozemstvu – Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj – je sakupio sedam godina iznimnog iskustva, iako je planirao otići samo na godinu dana. Predan i posvećen svojem poslu, planirao je jednog dana u budućnosti, kad godine više neće podnositi 15-16 sati stajanja, prebaciti se u prosvjetu, jer je i kao šef kuhinja rado radio s praktikantima. No, tek što se na pragu 40-tih uhvatio u koštac s pedagogijom i ispitima, već je stigao poziv iz Srednje škole Prelog, pa se plan o podučavanju ipak malo požurio. No, na uz svoje je učenike i kolektiv Danijel presretan, osobito jer je baš u toj školi u svojem Prelogu jednog dana želio raditi.

Najstroži, a ne galami

- Puno se dajemo u ovaj posao i postižemo odlične rezultate i za razliku od restorana gdje se ne možete praktikantu puno posvetiti, tu nam je pažnja maksimalno usmjerena na učenike. Za mene kažu da sam najstroži među stručnim učiteljima kuharstva, ali to si mogu dozvoliti zbog iskustva. Osim toga, nisam strog u smislu da galamim na djecu, nego inzistiram čistoći, higijeni i osnovnim pravilima našeg posla, pojašnjava.

I kod kuće je on glavni kuhar, priprema sve od juha i predjela do deserta, a osobito rado prerađuje već iskušane recepte. - Pokušavam na neki način modernizirati neka jela, pa, primjerice, međimursku gibanicu ne slažem s jabukama na vrhu, nego s pekmezom od šljiva. To je nešto moje u tom kolaču, a sve recepte koje preradim najprije isprobam kod kuće, kaže.

Nakon 20 godina u restoranima, Danijel Naranđa znanje je odlučio prenijeti mladima

Iako će za sebe uvijek ponosno istaknuti da je Priločanec, i u Šenkovcu gdje živi omiljen je u susjedstvu, jer je je upravo na njegovu inicijativu krenula lijepa tradicija kvartovskog roštilja. - Doselio sam se u dosta samozatajan kvart, gdje praktički susjed nije poznavao susjeda. Da bih to promijenio i potaknuo ljude da se druže, odlučio sam ih okupiti oko roštilja i svake godine nas je sve više, kaže Danijel, koji baš na tom događaju redovito pokazuje svoje umijeće roštiljanja, koje je opet samo dio njegovih kuharskih vještina.

Na kraju, razmišlja, da nije kuhar, u životu bi vjerojatno bio vozač kamiona, jer se njegov djed bavio tim poslom, no za volanom bi, kao i u bilo kojem drugom poslu osim kuharstva, naglašava, bio istinski nesretan.

RECEPT - KRAPCI

Krapce danas Danijel sprema po receptu njegove bake

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje (L)
  • 2 dl toplog mlijeka
  • 1 dl biljnog ulja
  • 1 paket suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica šećera
  • nadjev od sira:
  • 500 g svježeg (mladog sira)
  • 2 dl vrhnja
  • 100 g šećera
  • korica i sok pola limuna
  • nadjev od jabuka:
  • 5 jabuka (ili više, po želji)
  • 50 g šećera
  • cimet

Nadjev od oraha:

  • 250 g mljevenih oraha
  • 50 g šećera
  • preljev:
  • 2 dl vrhnja
  • 1 jaje (L)
  • šećer po želji

Postupak:

Od namirnica za tijesto izraditi dizano tijesto i ostaviti da se odmori dok se ne udvostruči. Izraditi nadjeve i preljev, pa kad se tijesto udvostruči izvaljati na pobrašnjenom stolu na debljinu od 2 milimetra, veličine 1,5 lima. Lim u kojem će se peći premazati uljem, dodati razvaljano tijesto, izbosti vilicom i na tijesto dodati nadjev od sira i poravnati na jednaku debljinu. Preko sira ravnomjerno se nanese i nadjev od jabuka, pa na njih orahe, prelije se preljevom, preklopi tijesto i nježno se izbode vilicom te se stavi peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, 40 minuta.