S kokosom
Ispecite Anzac keksiće i saznajte kako su dobili ime!
Sastojci za kekse:
- 120 g oštrog brašna
- 50 g kokosovog brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- 80 g sitnih zobenih pahuljica
- 150 g šećera
- 120 g maslaca
- 2 žlice meda
- 4 žlice vode
Postupak:
U dubljoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo, zobene pahuljice i šećer. Maslac, med i vodu zagrijte te neprestano miješajte sve dok se maslac ne otopi. Tekuću smjesu umiješajte u suhe sastojke i spatulom lagano pomiješajte. Posudu sa dobivenom smjesom pokrijte plastičnom folijom te stavite u frižider na sat vremena.
Oblikujte okrugle kekse te ih posložite na lim obložen papirom za pečenje. Između njih ostavite dovoljno mjesta na limu da se tijekom pečenja ne bi skupa slijepili. Kekse pecite u zagrijanoj pećnici na 170° 20 minuta. Nakon pečenja ih ohladite te čuvajte u dobro zatvorenoj kutiji.
Zanimljivosti:
Ovi keksići svoje neuobičajeno ime duguju australskim i novozelandskim vojnim snagama. Naime, ANZAC je kratica od Australski i novozelandski vojni korpus (Australian and New Zealand Army Corps) čijim su pripadnicima žene pekle ovakve kekse kako bi ih ponijeli sa sobom, obzirom da su mogli dugo stajati.