Dobar tek
Ječam i grašak za zdravi obrok
Za četiri osobe pripremite ukusni ječmeni rižoto ili orzotto pripremite od 200 grama ječma i isto toliko graška iz limenke. Potrebno vam je još 100 grama luka, 700 mililitara vode, kocka za juhu, češanj češnjaka, 25 grama maslaca, dvije žlice maslinova ulja, 100 grama poriluka, sol i papar.
U tavu stavite maslac i ulje te ih dobro zagrijte. Dodajte sitno nasjeckani luk i pržite ga do lijepe zlatnožute boje.
Smanjite vatru pa dodajte protisnuti češnjak, poriluk narezan na manje komadiće i ječam. Kratko popržite i dobro izmiješajte.
Dodajte kocku za juhu, 180 mililitara vode, malo soli i papra, poklopite i na laganoj vatri kuhajte nekoliko minuta ili dok voda ne ispari. Postupak podlijevanja ponavljajte dok ne potrošite svu vodu i dok ječam ne omekša.
Kad ječam omekša, dodajte ocijeđeni i isprani grašak, promiješajte, maknite s vatre i pustite da kratko odstoji te poslužite toplo.